Plagiat grosolan in cazul unui proiect de cercetare romanesc

Posted: 8 noiembrie 2012 in absurdul in Ro


La inceputul acestui an, prestigioasa publicatie stiintifica Nature a expus o serie de scandaluri de plagiat din Romania, care implica pe prim-ministru, Victor Ponta, ministrul Educatie Cercetarii precum si cativa profesori universitari.

Editorul Quirin Schiermeier, prezinta un nou scandal de plagiat in cazul unui proiect de cercetare OWHAN – Optical Wireless-based Multi-Gb/s Hybrid Access Network for Broadband Multiservices Applications care este girat de actualul ministru al educatie, Ecaterina Andronescu, scrie <a href=”http://www.nature.com/news/plagiarism-exposed-in-romanian-grant-applications-1.11758”target=”_balnk”>Nature</a>.

Banii necesari proiectului provin din subventii publice. Chiar de la inceputul acestui an, administratorii de grant – managerii de proiect, au fost avertizati cu privire la cererile suspecte incepand cu luna februarie, pentru 14 proiecte suspecte de plagiat. Proiectul OWHAN, din domeniul optoelectronicii, a fost depus la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica – ANCS, care a aprobat cererea de subventie pentru a fi finantat. Proiectul OWHAN,  propune o colaborare intre opt oameni de stiinta de la trei universitati, si Institutul National de Cercetare in Comunicatii – INSCC, în calitate de institutie coordonatoare.

Proiectul de cercetare este un „plagiat ordinar”, dupa cum au constatat experti internationali, iar unul dintre semnatarii cererii de finantare, este Ecaterina Andronescu ca reprezentat legal al Universitatii Politehnice Bucuresti, si actualul ministru al Educatiei.

In perioada interimatului ministrul Liviu Pop, in data de 8 iunie schimba componenta Consiliului National de Etica, speculatiile fiind cele referitoare la plagiatul senatorului Ioan Mang, numit initial ministru al Educatiei. Vechiul CNE confirmase in aceasta primavara patru cazuri de plagiat.

Potrivit rapoartelor realizate de portalul <a href=”http://integru.org/reviews/pcca-owhan” target=”_balnk”>Integru.org</a> se concluzioneaza ca intregul proiect a fost copiat din cinci surse diferite. Ian Wassell, specialist in comunicatii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, unul dintre cei patru experti internationali a precizat ca  „cazul este cel mai flagrant de plagiat intalnit.” In acelasi timp Dragos Ciuparu, de la Universitatea Petrol-Gaze ​​din Ploieșsti si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, considera ca este „o incercare de a fura bani din fonduri publice”.
Ecaterina Andronescu a semnat cererea OWHAN, ca si personalitate juridica fiind rector la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Ea a refuzat sa raspunda direct la intrebari cu privire la investigatiile facute si incriminarea faptelor. Conform  e-mail-ului trimis catre Nature, ministrul Ecaterina Andronescu nu a avut nici o responsabilitate personala. In acelasi timp comunitatea academica si oamenii de stiinta din Romania considera ca guvernul actual incearca sa musamalizeze astfel de abateri, inclusiv conflictele de interese care apar in unele cazuri.

In Romania se pare ca  in cazurile de plagiat si comportamentele abuzive care ar fi trebuit sa fie investigate si rezolvate in termen de 90 de zile,  de catre Consiliului National de Etica, ele raman nerezolvate.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s