Haine tratate capcane pentru agentii poluanti din aer

Posted: 26 octombrie 2012 in Fără categorie

 

Cercetatorii britanici au inventat un aditiv pentru spalarea hainelor care permit absorbtia agentilor poluanti din aer.

Un chimist si un designer britanic a reusit sa dezvolte un lichid revolutionar, un aditiv pentru spalatul hainelor, numit CatClo, care tranforma hainele in capcane pentru agentii poluanti, scrie <a href=”http://www.maxisciences.com/pollution/bientot-des-vetements-pour-absorber-la-pollution_art27214.html” target=”_balnk”>Maxisciences</a>. Cercetatorii au pornit de la faptul ca industria textila mondiala consuma in fiecare an milioane de litrii de apa, si in acelasi timp se emit cantitati mari de dioxid de carbon.

Profesorul Tony Ryan, chimist  la Universitatea din Sheffield si Helen Storey desingner la College din Londra, au reusit sa dezvolte un aditiv de spalatorie CatClo, compus din nanoparticule de dioxid de titan, care adera pe textura hainelor.

In contact cu oxizi de azot din aer, nanoparticulele reactioneaza cu aceste molecule si raman in tesatura materialelor hainelor. Produsul CatClo avand caracteristica de a purifica aerul atmosferic, este o noutate in domeniul materialelor fotocatalitice, adica a materialelor care in prezenta luminii catalizeaza anumite reactii chimice.

 Oxizii de azot, reprezinta sursa majora de poluare a aerului in marile orase, si se datoreaza autovehiculelor. Retinerea acestor oxizi in tesaturi va conduce la purificarea aerului atmosferic.

Conform cercetatorilor, o persoana care poarta haine tratate CatClo ar putea elimina aproximativ 5 grame de oxizi de azot in timpul unei zile, care este echivalentul  produs zilnic de mai multe automobile. In prezent sunt efectuate testele de siguranta pentru a fi siguri ca produsul nu afecteaza sanatatea umana si nici nu polueaza apa. Daca testele care se fac vor fi de succes, atunci aditivul va putea fi introdus pe piata in urmatorii ani.
Perceptia specialistilor britanici este ca hainele astfel tratate pot deveni arme impotriva poluarii atmosferice.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s