Intelegerea naturii cu ajutorul supercomputerului Yellowstone

Posted: 23 octombrie 2012 in IT

Aflat in topul celor mai rapide supercomputere, Yellowstone, este plasat in orasul american, Cheyenne la National Center for Atmospheric Research, si va permite specialistilor studierea sistemelor naturale ale Terrei.  

Supercomputerul Yellowstone, care atinge performante incredibile, poate efectua 1.500 de trilioane de operatii pe secunda, 1,5 petaflopi, va fi folosit in investigatiile complexe referitor la tornade, furtuni, cutremure si alte cataclisme, se precizeaza pe site-ul <a href=” http://cen.acs.org/articles/90/i43/New-Geoscience-Supercomputer.html” target=”_blank”>Cen.acs.org</a>.

Cele 11 proiecte de cercetare aflate in derulare, se vor face cu ajutorul supercomputerul Yellowstone,  si sunt in domeniul examinarii fronturilor atmosferice, in analiza si cartografierea tri-dimensionala a scoartei Pamantului, in cazul simularilor climatice, in studiul poluarii aerului, si in studierea magnetismului terestru.

Yellowstone este un supercomputer cu o memorie de 1.5-petaflops IBM iDataPlex(144,6 terabiti), si contine 72.288  procesoare de 2.6 GHz-Intel Xeon E5-2670 8-core, precizeaza <a href=”http://www.computerworld.com/s/article/9232382/Climate_change_research_gets_petascale_supercomputer” target=”_blank”>Computerworld</a>.

Caracteristica centrala a acestei arhitecturi de procesare rapida este sistemul de fisiere partajat, care simplifica fluxurile de lucru folosind toate resursele disponibile.
Supercomputerul Yellowstone – NWSC va efectua peste 600 de milioane de ore de procesoare in fiecare an pentru cercetarile din domeniul stiintelor Pamantului. Pentru cercetatorii americani,  Yellowstone, reprezinta un salt enorm in capacitatea de calcul, fiind de 30 de ori mai rapid decat predecesorul sau Bluefire, inaugurat in 2008 de  Centrul National pentru Cercetari Atmosferice din Boulder, Colorado.

 

http://cen.acs.org/articles/90/i43/New-Geoscience-Supercomputer.html

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s