Caloriferul sonic, invertie romaneasca vine in apararea sefului ICR Andrei Marga

Posted: 23 octombrie 2012 in rezolvari de situatii

 

Caloriferul sonic, invertie romaneasca vine in apararea sefului ICR Andrei Marga

 

 

Posibil profesorul Marga prospatul numit la conducerea ICR, s-a referit la o inventie – caloriferul sonic, premiata anul trecut la la a 60-a editie a Salonului International de Inventii si inovatii INNOVA 2011 – Eureka,  Bruxellels.

Fara a mai aduce in discutie controversata numire a profesorului Marga in fruntea ICR, ma voi referi la unele gafe monumentale din ultima perioada, care discrediteaza in fata opiniei publice atat persoana cat si functia detinuta.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – UTCN, a obtinut medalia de aur in cadrul sectiunii Inginerie Mecanica, cu caloriferul sonic – sistem neconventional de obtinere a energiei termice.

Totul a pornint de la o inventie a lui Gogu Constantinescu(1881- 1966), parintele sonicitatii, care a studiat transmiterea energiei prin vibratii in corpurile fluide sau solide, si consta in obtinerea de caldura prin frecarea unui lichid cu peretii unei conducte.

 In cazul caloriferul sonic, lichidul, care nu se recirculeaza, si poate ajunge la peste 100 de grade Celsius in mai putin de un minut, consumul de energie este mic, si folosit doar pentru punerea in miscare a unui piston. Caloriferul sonic nu este poluant, si poate fi considerat calorifer ecologic.

 Ingrijorator este faptul ca Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului nu a alocat nici un ban pentru participarea la Salonul pentru Invenţii de la Bruxelles, considerat unul dintre cele mai importante din lume.

Revenind la domnul Marga, se pare ca actualele procupari culturale sunt reformarea profunda a ICR si numirea unor „personalitati” la conducerea unor filiale ICR in capitalele lumii.

 Satul de film, arte plastice, muzica si teatru, neobositul Marga trece direct la tehnica, cercetare avansata, si promovarea acesteia in cadrul culturii universale, si pentru inceput a ales caloriferul a carui origine este in Ardeal.

Multi „specialisti” si nu numai, si-au dat cu parerea in legatura cu „cultura organizationala a caloriferului romanesc”, fiecare pe unde a putut incepand pe sticla, in presa scrisa si in omniprezentul Facebook.

Fost ministru al culturii, Toader Paleologu a declarat recent “am si eu o propunere constructiva: sa cream un premiu prestigios, un Nobel romanesc, “Caloriferul de Aur”.

Mai periculoase, sunt actiunile de numire a unor persoane in conducerea ICR din unele capitale europene. In capitala Frantei, la Paris, Andrei Marga il nominalizeaza si trimite in septembrie 2012, pe criticul literar iesean Alexandru Dobrescu, cunoscut drept persoana de sprijin a Securitatii, in anii de trista amintire. In acelasi timp la Budapesta, Marga o propune pe Gabriela Matei, un diplomat controversat in cadrul MAE. Potrivit unor surse diplomatice, ea a fost retrasa de la Budapesta dupa un raport al ambasadorului, care reclama conflictele ei cu proprii colegi. La New York, conducerea va fi preluata de catre scriitoarea Doina Uricariu.

In acelasi timp numirea secretarei Ambasadei Romaniei la Varsovia, Alexandra Nica-Zdaniuk,  la conducerea ICR in capitala Poloniei, a generat protestul a sute de oameni de cultura polonezi, in frunte cu Adam Michnik.

Si totusi Institutul Cultural Roman va recompensa in 2013 cele mai bune scrieri despre Romania in privinta „Justitiei” si „Democratiei” care fac parte din programul „Romania democratica si europeana”. Oricum banul public este cheltuit fara discernamant si de actualii guvernanti la fel ca si de predecesorii. O chestiune sensibila este si oprirea accesului cercetatorilor romani la articolele stiintifice internationale ale Thomson Reuters. Decizia a fost luata de Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, impreuna cu fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, si consta in amanarea contractarii noilor servicii.
Efectele deciziei, sunt imposibilitatea cercetatorilor romani de a vedea daca temele pe care vor sa le trateze au mai fost cercetate pana acum cat si faptul ca nu vor mai putea fi detectate eventuale plagiate, neavand acces la studierea articolelor originale ca si termen de comparatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s