Biocombustibililor mai periculoasi decat combustibilii fosili

Posted: 2 octombrie 2012 in cercetare

Un studiu recent realizat de grupul de cercetare elvetian Empa, releva faptul ca unii biocombustibili, in special cei rezultati in urma culturilor pe terenuri defrisate, produc mai multe emisii toxice decat cei conventionali.

Studiul determina noi dezbateri controversate asupra durabilitatii biocombustibililor, precizeaza <a href=”http://www.gizmag.com/biofuels-study-empa/24280/”target=”_blank” ”>Gizmag</a>.  

Studiul intitulat Armonizarea si extinderea stocurilor bioenergice si evaluarea lor,  a fost realizat in cadrul Laboratorului Federal Elvetian pentru Stiinta si Tehnologia Materialelor (APEM), in colaborare cu Institutul Reckenholz-Tanikon (ART), si Institutul Paul Scherrer (PSI), fiind coordonat de cercetatorii grupului <a href=”http://www.empa.ch/plugin/template/empa/3/125597/–/l=2”target=”_blank”>Empa</a>. 

Noul raport este o actualizare a celui din 2007, fiind mult mai relevant prin luarea in calcul a unor plante energetice noi, studiul tinand cont si de imbunatatirile tehnologice precum si noi metode de evaluare care au fost actualizate. Biocombustibilii pot avea o amprenta de carbon mai mica în comparatie cu combustibilii fosili, dar produc alte tipuri de poluare a mediului, inclusiv aciditatea solului, care determina niveluri excesive de ingrasaminte in panza freatica, in apa lacurilor lacurilor si raurilor.

Alarmant este faptul ca biocombustibilii rezultati prin cultivarea zonelor defrisate au o amprenta de carbon mai decat combustibilii fosili conventionali. Acest lucru este valabil si in  cazul utilizarii terenurilor indirecte. In cazul in care terenul agricol existent este utilizat pentru prima oara pentru o cultura de plante din care rezulta biocombustibil, acest lucru determina stramutarea unor culturi pe alte terenuri. Cercetatorii considera ca, combustibilii bazati pe metanol sunt in avantaj fata de cei care au la baza uleiuri, aceasta depinde si de tehnologia de fabricatie. Biocombustibilii conduc la o crestere a continutul de carbon din sol. Raportul mentioneaza cultivarea terenurilor in Columbia, India si Africa de Est, rezultatul fiind transformarea unor terenuri necultivate in zone arabile. Autorii raportului avertizeaza ca toate aceste beneficii depind de tipul de agricultura practicat si de utilizarea anterioara a terenurilor.
Raportul include, de asemenea, si unele sfaturi generale asupra a ceea ce trebuie sa se faca pentru a evita rezultatele ecologice adverse. Biocarburantii din a doua generatie, bazati pe reziduuri, cum ar fi deseurile de paie si cherestea pot fi ecologici, daca in timpul extractiei lor nu  este compromisa fertilitatea solului si a biodiversitatii.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s