A fost masurata raza celei mai mari gauri negre (galerie foto)

Posted: 2 octombrie 2012 in fizica gaurilor negre

Cu ajutorul modelelor informatice, astronomii au reusit pentru prima oara masurarea razei celei mai mari gauri negre descoperite pana acum. Gravitatea extrema, in cazul gaurii negre din galaxia M87, denatureaza aspectul de jet fata de orizontul evenimentului.

O echipa de oameni de stiinta, condusa de cercetatorii de la Observatorul Haystack MIT, au masurat pentru prima oara raza unei gauri negre aflate in centrul unei galaxii indepartate, precizeaza <a href=”http://phys.org/news/2012-09-astronomers-radius-black-hole.html”target=”_blank”>Physorg</a>.   Prin legarea radiotelescoapelor din Hawaii, Arizona si California, a fost creata o matrice telescop numita Horizon Telescope Event – <a href=”http://www.eventhorizontelescope.org/”target=”_blank”>EHT</a>, care permite vizualizarea unor detalii din Univers,  de 2000 de ori mai fine decat prin utilizarea  telescopului spatial Hubble.

Cercetatorii au determinat raza unei gauri negre de 6,8 miliarde de ori mai masiva decat Soarele nostru, in galaxia M87 aflata la o distanta de aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Calea Lactee.

Foto 1

 Raza Schwarzschild – adica raza gravitationala, sau de actiune, din care nimic, nici macar lumina, nu poate scapa – a acestei gauri negre este de patru ori mai mare decat orbita planetei Neptun.

Aceasta gaura neagra recent descoperita este de aproape 1.000 de ori mai mare decat gaura neagra din centrul galaxiei noastre Calea Lactee.

 Cercetatorii sunt destul de entuziasti referitor la noua lor descoperire, deoarece pana in prezent nu exista nici o dovada palpabila a existentei orizontului de evenimente, ce reprezinta de fapt semnatura unei gauri negre, in timp.

In fotografie se vede cum forta gravitationala uriasa a acestei gauri negre deviaza lumina de la cursul ei spre interiorul gaurii negre.

 Foto 2

Conform declaratiilor lui Shep Doeleman, director adjunct la Observatorul Haystack MIT si cercetator asociat la Smithsonian Astrophysical Observatory, „este o usa de iesire din universul nostru”.  Doeleman si colegii sai au publicat rezultate din studiul lor in aceasta saptamana in revista Science.

Doeleman si echipa sa au reusit sa masoare orbita discului intim de acumulare, care este de aproximativ 5,5 ori dimensiunea evenimentului gaura neagra. Conform legilor fizicii, aceasta dimensiune sugereaza ca discul de acumulare se invarte in aceeasi directie ca si gaura neagra-directa, observatie care confirma teoriile existente. Echipa internationala intentioneaza ca pe viitor sa foloseasca si, radiotelescoapele din Chile, Europa, Mexic, Groenlanda si Antarctica, in scopul de a obtine imagini cat mai detaliate ale gaurilor negre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s