Radiotelescop gigant de 8.000 km in diametru

Posted: 29 martie 2012 in astronomie/astrofizică

Radiotelescop gigant de 8.000 km in diametru

 

Patru radiotelescoape din Australia si Corea au fost plasate in retea, formand pentru cateva ore echivalentul unui intrument gigant de urmarire a universului, cu un diametru de 8.000 km. Experimentul a fost realizat pentru observarea formarii a doua gauri negre, dintre care una este considerata ca fiind cea mai masiva cunoscuta de oamenii de stiinta pana in prezent precizeaza <a href=”http://www.futura-sciences.com/fr/news/t/astronomie/d/un-radiotelescope-de-8000-kilometres-de-diametre_37688/” target=”_blank”Futura Sciences</a>.

Rezolutia acestui gigant instrument realizat prin retea intre doua radiotelescoape australiene si doua coreene, este de 1.000 de ori mai mare decat a telescopului spatial Hubble.  Nu este primul record realizat de specialistii australieni, in 2010 a fost creata o retea formata din telescoape din China si Europa, toate insumand un diametru de 12.300 km. Combinatia de telescoape a generat un instrument de observare de inalta performanta, obtinandu-se informatii relevante despre galaxii si gauri negre impresionante. Timp de 5 ore au fost stocate date in timp real de catre Universitatea Curtin din Perth, Australia, intr-un flux impresionant echivalentul a unui CD la fiecare 10 secunde. Astronomii au reusit astfel observarea unei galaxii indepartate J08542006, aflata la aproximativ 3,5 miliarde de ani lumina de Tera care emite puternic in domeniul undelor radio. Se suspecteaza existenta a doua super masive gauri negre, cu dimensiuni gravifice de peste 18 miliarde de ori mai mari ca si Soarele sistemului nostrum solar.

Specialistii implicati in proiect considera ca prin rezultatele obtinute au depasit <a href=”http://www.skatelescope.org/” target=”_blank”SKA</a> – The Square Kilometre Array, considerat cel mai bun sistem de urmarire de pe Pamant, a Universului per ansamblu.

 
 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s