Cutremurul din Japonia, transcris in unde sonore(video)

Posted: 10 Martie 2012 in din massmedia internationalaCercetatorii de la Universitatea Georgia Tech, Statele Unite au convertit sub forma audio undele seismice inregistrate in cazul cutremurului devastator de la Fukushima.

Zgomotul teribil produs de cutremur in zona coastelor Japoniei, a fost realizat prin convertirea undelor seismice in unde sonore, de catre profesorul Zhigang Peng, de la Georgia Tech University, precizeaza <a href=”http://www.lefigaro.fr/sciences/2012/03/07/01008-20120307ARTFIG00460-le-seisme-au-japon-retranscrit-en-ondes-sonores.php” target=_blank”>Le Figaro</a>. Studiul a fost publicat deja in revista de specialitate Seismological Research Letters in numarul din martie-aprilie din acest an. Pot fi auzite si vazute in inregistrare, schimbarile de amplitudine si graficul freventelor in cazul cutremurului devastator care a lovit Japonia anul trecut. Sunetele sunt asemanatoare tunetelor, si focurilor de artificii. Masuratorile au fost realizate de-a lungul costelor Japoniei intre Fukushima si Tokyo. Pentru o mai buna perceptie a decodificarii prin sunete a undelor seimice, s-a folosit un factor de accelerarea a semnalului de 100. Astfel  orice utilizator poate asculta sunetele produse de cutremur in cateva secunde, desi timpul real de producere si propagare a undelor seimice a fost de cateva minute, atunci cand intensitatea cutremurului a fost maxima. Confrom opiniei specialistilor in domeniu, placile tectonice si alunecarile de teren sunt in continuare in deriva, motiv pentru care ajustarile si reasezarea lor poate dura si ani de zile.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/8cOan4FMWxs?version=3&feature=player_embedded”><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”><embed src=”http://www.youtube.com/v/8cOan4FMWxs?version=3&feature=player_embedded&#8221; type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”360″></object>

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s