Incompententii sunt prea ignoranti ca sa isi dea seama de adevarata lor incompetenta!

Posted: 28 Februarie 2012 in absurdul in Ro

În urma unor cercetări care durează de mai bine de zece ani, psihologul David Dunning de la Universitatea Cornell a demonstrat că oamenilor le este extrem de dificil să îşi facă o idee despre lucrurile pe care nu le cunosc. Poate suna tautologic, însă descoperirea lui Dunning se aplică în orice domeniu, fie că e vorba de inteligenţă emoţională, umor sau chiar abilităţile în ceea ce priveşte jocul de şah. Nefiind înzestraţi în aceste domenii, oamenii au tendinţa să se supraevalueze, scrie lifelittlemyteries.com.

Dunning a testat mai mulţi voluntari în diferite domenii, iar apoi i-a rugat să-şi evalueze prestaţiile. Oamenii care chiar s-au descurcat la teste au fost mai încrezători în ei, însă doar cu puţin mai mult decât cei care au eşuat lamentabil. Aceştia nu au fost în stare să se evalueze obiectiv nici când li s-a promis o răsplată de 100 de dolari.

„Chiar au încercat să fie sinceri şi imparţiali”, a spus Dunning. În opinia psihologului, inabilitatea oamenilor de a se evalua în mod obiectiv este rădăcina multor rele din societate. Persoanele care nu sunt talentate într-un anumit domeniu nu recunosc talentele şi ideile bune ale altora, de la colegii de muncă la politicieni.

 

Reclame
Comentarii
 1. Incompententii sunt prea ignoranti ca sa isi dea seama de adevarata lor incompetenta-…

  Titlul spune tot…

 2. Diana Coman spune:

  Binecunoscutul efect Dunning-Kruger.

  • gabrielteodorescu spune:

   evident urmarind un pic discutiile din mediul virtual, atat doar ca si in cazul de fata urmatorii ani nu vor fi ai marilor descoperiri ci mai degraba al marilor DEZVALUIRI si mai ales certificarea lor prin noi teorii si/sau experimente. Fara a ma erija in specialist in domeniu, nici nu sunt, e mai mult decat ce se scrie… in general ma intereseaza si adept al th complexitatii, si mai mult theoriei cuantice a mentalului mai ales ca cei de peste ocean au masurat deja se pare frecventa neuronala de rezonanta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s