Carl Filtsch – copilul genial al Transilvaniei(foto-video)

Posted: 2 februarie 2012 in educație

Carl Filtsch – copilul genial al Transilvaniei(foto-video)

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe 28 mai 1830 se nastea in inima Transilvaniei in Sebes, judetul Alba, Carl Filsch, cel de al saselea copil al pastorului evanghelic Joseph Filtsch. Denumit de presa vremii copilul genial al Transilvaniei, Carl Filsch daca nu ar fi murit la varsta de 15 ani, rapus de tuberculoza, ar fi fost cu siguranta cel mai important muzician al sec. al-XIX-lea.

La varsta de 3 ani copilul exersa la pian alaturi de tatal sau, dovedind un talent inascut si iesit din tiparele vremii. Baroana Jeanette Banfly intuind calitatile deosebite de muzician se implica in educatia acestuia. In 1837 tanarul de numai 7 ani, ajunge la Viena si devine tovaras de joaca si coleg de pian cu viitorul imparat Franz Joseph.

Foto1

La Viena studiaza mai bine de 4 ani cu renumiti profesori ai vremii sustinand concerte la palatul imperial. Debuteaza in public in februarie 1841 la Wiener Musikverin, avand un succes rasunator, apoi concerteaza la Budapesta si Sibiu. In 1842 devine elevul preferat, al marelui Frederic Chopin la Paris. Revistele muzicale ale vremii elogiaza pe tanarul artist scriind numeroase recenzii. Pentru o scurta perioada devine elevul lui Franz Liszt. De la marele maestru Franz Liszt, a ramas fraza memorabila: “ daca micutul acesta va incepe sa calatoreasca, va trebui sa-mi inchid pravalia”.

Foto2

Frederic Chopin este impresionat de talentul iesit din comun al tanarului Carl Filsch, care a exclamat dupa unul din concertele de pian compuse de el, si sustinute de tanarul artist, declarand: “ Dumnezeule ce copil! pana acum nimeni nu m-a inteles atat de bine”. In 1843 Carl Filtsch, concenteaza la Londra, find elogiat in presa vremii. Se imbolnaveste de tuberculoza, si este rapus de boala incurabila in plina tinerete, la varsta de numai 15 ani, la Venetia.

Monumentul sau funerar, se gaseste in cimintirul San Michele din Venetia.

Foto3

Micul pianist lasa in urma opt compozitii care au fost publicate la Londra in 1843. Lucrarile sale denota o maturitate artistica timpurie si un talent remarcabil. In memoria sa incepand din 1995 la Sibiu, este organizat in fiecare an Concursul International de interpretare pianistica si compozitie, Carl Filtsch, care a ajuns la a XVI-a editie. Cele 12 comozitii ale genialului Filtsch sunt redescoperite in 1961, multe dintre ele fiind readuse la viata de participantii si laureatii concursului international care ii poarta numele.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/hAfhzvuKHE8?version=3&feature=player_detailpage”><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”><embed src=”http://www.youtube.com/v/hAfhzvuKHE8?version=3&feature=player_detailpage&#8221; type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”360″></object>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s