Hiriko – masina electrica de mici dimensiuni, pliabila!

Posted: 19 ianuarie 2012 in din massmedia internationala

Hiriko a fost dezvoltata de un grup de firme mici din Tara Bascilor(Spania) care a incheiat deja contracte de vanzare cu municipalitatile oraselor Malmo (Suedia), Berlin, Barcelona, Vitoria-Gasteiz (al doilea mare oras din Tara Bascilor), San Francisco, Hong-Kong, Quito si insulele Galapagos.

Grupul discuta totodata vanzarea a 100 de astfel de masini orasului Bruxelles si se afla in negocieri cu autoritatile din Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai si Abu Dhabi, a declarat un reprezentant al grupului, Gorka Espiau. El a precizat ca numele Hiriko nu are origine japoneza, ci basca, si inseamna „urban”.

Proiectul este revolutionar, motorizarea fiind inclusa in roti, iar habitaclul culiseaza pentru a permite parcarea facila. Bateria va fi inchiriata, pentru a se tine cont de evolutia rapida a tehnologiei in domeniu.

Hiriko are o autonomie urbana de 120 de kilometri si poate atinge o viteza de 50 de kilometri pe ora.

Ideea acestei masini pliabile a fost lansata de laboratorul MIT-Media din Boston, dat a fost dezvoltata si produsa de un grup de sapte mici firme basce, reunite intr-un consortiu numit Hiriko.

Fiecare dintre aceste firme produce unul dintre modulele care intra in componenta masinii, iar ideea novatoare este infiintarea unor fabrici de asamblare in orasele interesate de model.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s