GOLIAT, primul microsatelit artificial românesc trimis în spaţiu

Posted: 19 ianuarie 2012 in astronomie/astrofizică

GOLIAT, primul microsatelit artificial românesc trimis în spaţiu în cadrul unui program al Agenţiei Spaţiale Româneşti (ROSA) va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pe 9 februarie, de la o bază din Guyana Franceză.

Lansarea pe orbită a microsatelitului românesc GOLIAT va fi efectuată cu primul zbor al noii rachete europene VEGA şi este prevăzută pentru 9 februarie. Satelitul a efectuat testele funcţionale şi în prezent este integrat pe lansator împreună cu alţi şapte sateliţi, la centrul spaţial al ESA din Guyana Franceză.

GOLIAT – un satelit în formă de cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram – a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.

Misiunea GOLIAT are un caracter educaţional şi experimental, acesta fiind primul microsatelit artificial românesc lansat în spaţiu din cadrul unui program al ROSA.

În ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.

Agenţia Spaţiala Europeană este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1975, având 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia). Dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este a doua admisă ca membru, după Cehia. ESA este considerată cea mai importantă organizaţie interguvernamentala europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic şi cu rol important în domeniul securităţii.

România a încheiat primul Acord cu ESA în 1992, care a fost ratificat prin Legea nr. 40/1993, fiind urmat de alt acord în anul 1999. Începând cu 2006, România a fost Stat European Cooperant al ESA.

Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizaţiilor din România la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie.

Agenţia Spaţială Română a fost înfiinţată în 1991 şi reorganizată printr-o Hotărâre a Guvernului în 1995 ca instituţie publică finanţată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (în prezent Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial.

Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române este promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională. Agenţia este autorizată să înfiinţeze centre de cercetare şi dezvoltare orientate în funcţie de obiectivele Programului Spaţial Naţional. Agenţia desfăşoară propriile proiecte de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare.

Agentia Spatiala Romana (ROSA), impreuna cu Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele-Bucuresti, va participa la proiectarea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului, anunta reprezentantii ROSA.

Romania va fi astfel, in premiera, partener institutional al ESA intr-o misiune spatiala stiintifica.

Misiunea a fost selectata de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru Programul „Cosmic Vision” si urmeaza sa fie lansata in 2019.

Euclid este un observator spatial al ESA, care va studia mai multe sute de milioane de galaxii distribuite intr-o zona importanta a cerului, spun cei de la ROSA. Astfel, astronomii vor afla ce inseamna energia intunecata si vor verifica daca teoria relativitatii generalizate isi mai pastreaza valabilitatea.

In acelasi timp, va face posibila intelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care specialistii o numesc „energie intunecata”.

Pe langa ESA, principalele tari ce formeaza Consortiul Misiunii Euclid sunt Austria, Danemarca, Elvetia, Italia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Romania si Spania, cu contributia unor laboratoare din SUA.

Lasă un comentariu