“Omul – este condamnat să comunice”!

Posted: 5 Ianuarie 2012 in educație permanentă

În studiile despre comunicarea umană mult timp a fost privilegiat cuvântul. Apoi s-a încercat integrarea atitudinilor corporale, a gesturilor și a tuturor semnelor paraligvistice ce însoțesc limbajul. În ultimii ani specialiștii în domeniu au ajuns totuși la un consens: comunicarea este un sistem global ce integrează elementele comunicării inclusiv comportamentul.

Comunicarea nu se rezumă numai la emitor și receptor inclusiv la canalul de comunicare ci reprezintă mult mai mult. Simpla transmitere de informații și chiar compilarea acestora nu reprezintă clar comunicarea. Putem comunica și în cazurile în care nu spunem nimic și chiar tăcem.

Școala de la Pallo Alto a arătat că noi utilizăm pentru a comunica două categorii de semnale: semnale digitale, cuvintele care pornesc de la un cod precis; și semnale analogice, gesturi, paralimbaj. Într-o comunicare există întotdeauna cel puțin două comunicări, cea care se petrece la nivelul intelectului și cea care se petrece la nivelul simțirii, al experienței trăite relaționale.

Comunicarea interumană este un sistem concomitent verbal, gestual, atitudinal și comportamental care reprezintă un adevărat sistem. Verbalul și nonverbalul apar ca și producții cognitive în interacțiune. Comunicarea este în același timp și un proces permanent.

Experimental s-a constat că gestul anticipează comunicarea verbală, el fiind astfel un semn între cogniție și producerea sensului.

Școala de la Pallo Alto postează astfel omul în situația de a fi condamnat să comunice.

Toata ființa umană comunică, este un paradox uman pe care teoria informației nu-l poate aborda prin prisma modelului emitor-receptor.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s