Studiul „Creştinism mondial, raport privind mărimea şi repartiţia populaţiei creştine în lume”

Posted: 31 Decembrie 2011 in din massmedia internationala

Potrivit unui studiu publicat de institutul de cercetare american Pew Forum, numărul creştinilor în lume creşte într-un ritm constant, dar răspândirea lor geografică a cunoscut schimbări profunde.

Astfel, în lume trăiesc 2,18 miliarde de creştini, cu alte cuvinte o treime din populaţia globului, formând cel mai numeros grup religios, înaintea musulmanilor, potrivit unui studiu al institutului „Pew Forum on Religion and Public Life”, citat de la-croix.com.

Studiul „Creştinism mondial, raport privind mărimea şi repartiţia populaţiei creştine în lume”  notează că proporţia populaţiei creştine a rămas stabilă în ultimul secol, dar s-a modificat profund în ceea priveşte repartiţia la nivel planetar.

Numărul creştinilor a crescut de patru ori în ultima sută de ani

În 1910, două treimi dintre creştini  trăiau în Europa, iar în prezent mai locuiesc în această regiune numai 26% dintre ei, 37% în cele două Americi, 24% în Africa Subsahariană şi 13% în Asia-Pacific. Numărul creştinilor a crescut de patru ori în ultima sută de ani, aproximativ la fel ca populaţia mondială, ceea ce înseamnă că procentul creştinilor a rămas aproape stabil (de la 35% la 32% în prezent).

Jumătate dintre creştini sunt catolici

Repartiţia însă este diferită, subliniază ancheta. În urmă cu un secol, Europa şi Americile reprezentau 93% din populaţia creştină a lumii, faţă de 63% în prezent în cele două regiuni, proporţia celor care se definesc a fi creştini reducându-se în Europa de la 95% la 76%, iar pentru Americi de la 96% la 86%. Populaţia creştină a cunoscut un spor semnificativ în Africa Subsahariană (de la 9 la 63%) şi în Asia-Pacific (de la 3 la 7%), regiuni în care se aflau relativ puţini creştini la începutul secolului XX.

În ce priveşte componenţa grupului, jumătate sunt catolici, 37% protestanţi, 12% ortodocşi, restul de 1% fiind alcătuit în special din mormoni şi martori ai lui Iehova. Ei sunt cel mai numeros grup religios din lume, înaintea celor 1,6 miliarde de musulmani (23,4% din populaţia lumii).

În Nigeria sunt de două ori mai mulţi protestanţi faţă de Germania

Aproximativ un creştin din doi (48%) trăieşte în primele zece ţări cu o populaţie predominant creştină, SUA Brazilia şi Mexic fiind în frunte, urmate de Rusia, Filipine şi Nigeria.

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt zonele în care se află cei mai puţin creştini (4% din populaţia la nivel de regiune – 13 milioane – mai puţin decât numărul lor în Indonezia, o ţară musulmană). În Nigeria se află de două ori mai mulţi protestanţi decât în Germania, iar în Brazilia de două ori mai mulţi catolici decât în Italia. Circa 10% dintre creştinii lumii sunt minoritari.

Plus de deux milliards de chrétiens dans le monde

http://www.la-croix.com/Religion/S-informer/Actualite/Plus-de-deux-milliards-de-chretiens-dans-le-monde-_NG_-2011-12-20-749002

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s