Propunere unui nou calendar de catre cercetatorii de la John Hopkins University din Baltimore – anul are 364 de zile.

Posted: 29 Decembrie 2011 in cultura complexitatii

Propunere unui nou calendar

Matematicieni si economisti, de la John Hopkins University din Baltimore au propus un nou calendar in care anul are 364 de zile.

Noul calendar ar avea o mai mare previzibilitate, anii ar fi identici,  astfel ca zilele importante ar cadea la fel in fiecare an, scrie <a href=”http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2079474/Hanke-Henry-Permanent-Calendar-proposes-make-year-identical.html” target=”_blank”>Daily Mail</a>.

Noul calendar este diferit de actualul calendar Gregorian, cunoscut ca si calendar crestin si adoptat de lumea occidentala. Calendarul Gregorian, a inlocuit vechiul calendar Iulian, si a fost introdus pentru prima oara de catre Papa Grigore al-XIII-lea in 1582. Calendarul Gregorian reglementeaza ciclurile ceremoniale ale bisericii romano-catolice si ale biserici protestante, scopul sau initital a fost unul ecleziastic. Calendarul ebraic este cel oficial pentru Israel si credinta iudaica, si este format din 12 sau 13 luni, o luna avand 29 sau 30 de zile.

In general in lume se deosebesc doua feluri de calendare in functie de cilcul solar sau dupa mersul Lunii. Anul solar are aproximativ 365 de zile. Anul lunar este bazat pe luni selenare de cate 29 de zile si jumatate, avand 354 de zile si determina imposibilitate realizarii unei corespondente intre luna si anotimp. Calendarul Islamic este de tip lunar, si incepe intr-o vineri pe 16 iulie 622 pentru a marca ziua in care profetul Mohamed ajunge la Medina, eveniment denumit Hejira. Calendarul chinezesc este de tip luni-solar, calculele sale se bazeaza pe pozitiile ocupate de Soare si Luna.

Noul calendar propus de americani, pastreaza saptamana de 7 zile, dar introduce corectii referitoare la luni.  Modificarea apare in cazul lunii septembrie care ar avea 31 de zile. Coordonatorul cercetarii dr. Richard Henry a precizat ca astfel se obtine un calendar stabil,  care va fi absolut identic an de an si care va permite o planificare permanenta si rationala a activitatilor umane. Noul calendar ar fi benefic si din punct de vedere economic. Conform declaratiilor economistului Steve Hanke, acest calendar ar simplifica calculele financiare aducand o serie de beneficii economice.  Anul, conform noului calendar este impartit in trimestre, avand 91 de zile, cu doua luni de 30 de zile si a treia de 31 de zile. Opinia specilistilor americani este ca noul calendar este mult mai convenabil si usor de utilizat decat actualul calendar Gregorian.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s