Noua particula descoperita in cadrul experimentului ATLAS – bosonul chi_b (3P)

Posted: 24 decembrie 2011 in fizica cuantica, Fizica particulelor elementare

Noua particula descoperita in cadrul experimentului ATLAS

 

Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham si de la Universitatea Lancaster, analizand datele furnizate de experimentul ATLAS au descoperit o noua particula, b chi (3P) care este un boson.

Particula nou descoperita la Large Hadron Collider, in cadrul experimentului ATLAS este b chi (3P) care rezultata din combinarea unui cuarc cu antiparticula sa, precizeaza <a href=”http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111222102947.htm” target=”_blank”>Science Daily</a>.

Andy Chisholm, doctorand de la Universitatea din Birmingham, care a lucrat la analiza respectiva a declarat ca: „analiza  miliardelor de coliziuni de particule de la LHC este fascinanta,  existand  un potential de tot felul de lucruri interesante ingropate in datele culese, iar eu am fost norocos pentru a privi in locul potrivit la momentul potrivit „. Noua particula b chi(3P) a fost prezisa de mai multi teoreticieni, dar nu a fost observata pana acum in experimentele anterioare, inclusiv in cazul experimentului D-Zero de la Chicago, precizarea venind de la dr. James Walder asociat in cercetare si cel care a finalizat analiza datelor. Dr. Miriam Watson, considera ca masuratorile efectuate reprezinta o modalitate foarte buna de a testa calculele si predictiile teoretice, ale fortelor care guverneaza existenta particulelor fundamentale, care vor conduce in final la intelegerea modului de existenta si evolutie a Universului. Profesorul Roger Jones, directorul de cercetare  ATLAS Lancaster  a declarat ca: „in timp ce oamenii,  pe bună dreptate, sunt interesati de bosonul Higgs, care da particulelor  masa lor, investigarea cu ajutorul chi-ul b, va arata si alte interactiuni puternice”. Cercetarea publicata in <a href=”http://arxiv.org/abs/1112.5154” target=”_blank”>arXiv</a>  demonstreaza inca odata seriozitatea cu care fizicienii au scanat si prelucrat datele coliziunilor cu ajutorul detectorului ATLAS,  si va duce in final la descoperirea bosonului Higgs – particula teoretica gandita pentru a explica de ce Universul are masa. Profesorul Stefan Soldner Rembold, specialist in fizica particulelor elementare de  la Universitatea din Manchester a declarat ca bosonul Higgs  – „va fi intotdeauna un Premiu Nobel”, dar ca aceasta descoperire interesanta se lasa inca asteptata. Descoperirea si observarea noii particule chi b(3P) este cruciala pentru completarea lacunelor Modelului Standard si a modului in care specialistii si nu numai inteleg Fizica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s