Google face o donatie semnificativa pentru reabilitarea Bletchley Park

Posted: 16 Decembrie 2011 in din massmedia internationala

Google face o donatie semnificativa pentru reabilitarea Bletchley Park

Cabanele de la Bletchley Park, sunt cladirile in care matematicieni britanici au lucrat in secret, pentru a sparge codul Enigma al Germaniei, in cel de al –II-lea Razboi Mondial.

Google doneaza  550.000 de lire sterline  pentru a reabilita cabanele abandonate unde  matematicieni britanici spart celebrul cod nazist Enigma, precizeaza <a href=” http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2074001/Google-donates-500-000-restore-historic-huts-British-codebreakers-cracked-Nazi-Enigma-code.html” target=”_blank”>Daily Mail</a>.

Parerea unanima a istoricilor este ca eforturile depuse de matematicienii britanici pentru a sparge codul secret al nemtilor Enigma, a determinat scurtarea razboiului cu cel putin doi ani. Bletchley Park Trust a primit astazi o donatie de 550.000  de lire sterline de la concernul gigant Google, pentru reconstructia si reabilitarea cladirilor. Conceptul electromecanic realizat de britanici a reusit decodificarea mesajelor  germane in cel de al-II-lea Razboi Mondial. Alan Turing este parintele calculului modern, care a determinat aparitia calculatoarelor. Coordonati de MI6, la Bletchley Park, au lucrat pentru decriptarea codului german matematicienii de la universitatile de prestigiu din Anglia. Enigma este o masina electromagnetica criptografica care putea genera cifruri pentru criptarea si decriptarea mesajelor secrete. Criptologii britanici de la Bletchley Park, au reusit decriptarea unui numar foarte mare din mesajele germanilor, cu toate precautiile si imbunatatirile aduse celebrului cod de catre Wehrmacht. Matematicienii englezi alaturi de cei polonezi au reusit spargerea codurilor germanilor prin transpunerea matematica care conferea fiecarei litere un produs de permutari reusind decodificarea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s