Un nou record mondial in transferul de date in retele wide-area… 186 Gbps!!!

Posted: 13 Decembrie 2011 in Fizică, IT

Record mondial in transferul de date

Un grup de cercetatori de la prestigioase institute internationale si universitati de prestigiu din intreaga lume, au reusit un nou record mondial de transfer al datelor.

La Conferinta Internationala Supercomputing  – SC 2011, care a avut loc in Seattle, Statele Unite, o echipa internationala, a prezentat rezultatul uimitor al transferului rapid de date, rata combinata fiind de 186 gigabiti pe secunda-Gbps, intr-un circuit de tip retea wide-area, scrie <a href=”http://www.physorg.com/news/2011-12-gigabits-high-energy-physicists-network.html” target=”_blank”>Physorg</a>.  Aceasta rata este echivalenta cu transferul a aproximativ doua milioane de gigaocteti pe secunda, si a fost obtinuta prin eforturile unei echipe internationale de fizicieni, informaticieni si ingineri de retele, apartinand Institutul de Tehnologie din California  – Caltech, Universitatii Victoria,  Universitatii din Michigan, Universitatii Florida, Centrului European pentru Cercetare Nucleară – CERN, precum si alti parteneri.
Conform cercetatorilor, aceasta realizare va ajuta la stabilirea de noi moduri de a transporta cantitati uriase de informatii, prin intermediul retelelor globale de fibre optice, oriunde pe mapamond. Noile metode sunt necesare pentru urmatoarea generatie de tehnologie de retea, care va permite rate de transfer de 40 – 100 Gbps, si care urmeaza a fi construita in urmatorii doi ani.
In plus, partenerii de la Universitatile din Florida – California, de la San Diego, Vanderbilt, din Brazilia, Universitatile din Rio de Janeiro si Sao Paulo, in colaborare cu Kyungpook National University si Institutul coreean pentru Stiinta si Tehnologia Informatiilor,  au ajutat la demonstratia transferului unor cantitati impresionante de date intre standul Caltech de la conferinţa SC11 si alte locatii din Statele Unite, precum si din Brazilia si Coreea.
Rata de transfer rapid de date, este de asemenea, utila, pentru cantitatile uriase de date, provenind de la Large Hadron Collider – LHC, de la CERN.  Mai mult de 100 petabytes (peste patru milioane de discuri Blu-ray) de date au fost prelucrate, distribuite si analizate folosind o retea globala formata din peste 300 de super-calculatoare ale unor universitati din intreaga lume. Conform declaratiilor lui David Foster, adjunctul departamentului IT de la CERN, „activarea oameniilor de stiinta oriunde in lume, pentru a lucra pe datele de la LHC este un obiectiv-cheie, adunand cele mai stralucite minti impreuna pentru a descifra misterele universului”. „Demonstratia de 100-Gbps de la SC11, s-a datorat,  depasirii limitelor de tehnologie de retea, prin care este posibil transferul de date de tip petascale intr-o chestiune de ore oriunde in lume”, a precizat Randall Sobie, membru al echipei de  cercetare de la Institutul de Fizica a particulelor din Canada.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s