NASA: Succesorul lui Hubble salvat

Posted: 8 decembrie 2011 in astronomie/astrofizică

NASA: Succesorul lui Hubble salvat

Confruntandu-se cu probleme financiare uriase, Camera Statelor Unite a salvat totusi succesorul telescopului spatial Hubble, prin sacrificarea cercetarii stiintifice referitor la cucerirea spatiului cosmic. Datorita crizei financiare fara precedent care a afectat si Statele Unite, Camera Reprezentantilor initial a abandonat alocarea de fonduri pentru JWST, insa la insistenta Senatului American a revenit la decizie, salvand in cele din urma telescopul spatial James Webb, precizeaza <a href=”http://www.cieletespace.fr/node/8210” target=”_blank”>Ciel&Space</a>. Telescopul spatial James Webb – <a href=”http://www.jwst.nasa.gov/” target=”_blank”>JWST</a>  va fi cel mai optimizat telescop spatial care va sonda in infrarosu  galaxia noastra, si va putea descoperi incepand din 2018, stelele care au dus la formarea sistemelor planetare. Cu o oglinda de 6,5 metrii in diametru JWST va fi plasat pe o orbita aflata la aproximativ 1,5 milioane de km de Terra. James Webb Space Telescope a fost numit dupa administratorul NASA, care a conceput programul Apollo, si care a fost un sustinator al stiintei spatiale. Bugetul NASA pentru 2012 este stabilit la doar 17,8 miliarde de dolari, cu 648 milioane de dolari mai mic decat bugetul alocat pe 2011. Datorita acestei restrictii severe cucerirea spatiului cosmic va avea de suferit.
Bugetul de 17,8 miliarde de dolari va fi distribuit de NASA dupa cum urmeaza:
• 3,8 miliarde  pentru explorarea spatiului cosmic, cu 30 milioane mai putin decat in ​​2011. Aceasta suma va trebui sa ajunga si  pentru dezvoltarea de nave noi de explorare cu echipaj, MPCV, care include conceptul de <a href=”http://www.cieletespace.fr/node/7269” target=”_blank”>capsula Orion</a>.
• 4.2 miliarde pentru operatiunile din spatiu, inclusiv completarea cu aparatura a Statiei Spatiale Internationale. Suma este mai mica cu 1.3 miliarde, decat in ​​2011, deoarece a fost abandonat programul de transfer catre si dinspre ISS.
• 5.1 miliarde va fi dedicat misiunilor stiintifice de cercetare cu 155 milioane mai putin decat in ​​2011.

Misiunea catre Marte ExoMars programata initial pentru 2016 nu are inca finantare. Jean-Jacques Dordain, director al ESA- Agentia Spatiala Europeana, negociaza cu rusii pentru a incerca sa gaseasca noi surse de finantare pentru misiunile din 2016. Si alte programe spatiale ale NASA, cum ar fi Jupiter Europa – <a href=”http://opfm.jpl.nasa.gov/europajupitersystemmissionejsm/” target=”_blank”>EJSM</a>, vor fi afectate datorita restrictiilor impuse de bugetul scazut alocat. In 2013, multe dintre principalele misiuni NASA, gen Cassini, Mars Exploration Rover, Mars Global Surveyor, Mars Reconnaissance Orbiter se vor incheia. Intr-un articol publicat in The Washington Times, Robert Zubrin, fondator al Societatii Marte si consilier general pentru cucerirea Planetei Rosii, considera ca „explorarea spatiului cosmic, a devenit desertul american”.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s