Participarea la obtinerea titlului de doctor în științe – prilej de bucurie și considerație

Posted: 22 noiembrie 2011 in educație permanentă

Participarea la obtinerea titlului de doctor în științe – prilej de bucurie și considerație

 

Ieri am avut deosebita placere și onoare de a participa la susținerea publică a tezei de doctorat cu titlulCERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA UNOR FACTORI TEHNOLOGICI, ÎN CONDIŢII DE IRIGARE, ASUPRA  PRODUCŢIEI LA CULTURA DE RAPIŢĂ ÎN VEDEREA OBŢINERII DE BIOCOMBUSTIBILI – a colegei Felicia Mare(Boar) profesor îndumator, prof. univ. dr. Emil LUCA – USAMV Cluj-Napoca. Prilej de bucurie vazând că în România încă există un învățământ superior de calitate dar mai ales că avem specialiști dedicați muncii lor, în condițiile în care mulți au devenit simpli spectatori într-un cotidian, al cărui timp se scurge inevitabil și ireversibil.

Temă de actualitate în condițiile epuizării combustibililor fosili, și a limitării poluării mediului ambiant, lucrarea se dorește a fi o cercetare valoroasă și un ghid pentru susținerea producătorilor de rapiță în zona de nord a tării, pentru obținerea de biocombustibil.

Lucrarea tratează potențialul ecologic al zonei studiate, condițiile climatice, caracteristicile biotopului, factorii favorizanți și defavorabili, precum și aplicarea tehnologiilor de cultură în vederea creșterii producției.

În spiritul directivei 13 europene, conform căreia este necesar implementarea biocombustibililor pentru toate tipurile de transport, lucrarea este de un real interes, și mai ales utilă pentru cultivatorii de rapiță din zona de nord, Satu Mare.

Teza structurată pe cele 11 capitole, denotă preocuparea doamnei biolog spre cercetarea cu aplicabilitate practică, sub îndrumarea atentă a profesorului univ. dr. Emil LUCA, lucrarea dispunând de referințe bibliografice solide.

 Ca și precizare pentru a mă face mai bine înțeles, intervenția mea referitor la mai multe aspecte incluvis tratamentul semințelor, germinarea, precum și alte tratamente emergente, a fost făcută în spiritul cerințelor invățământului universitar actual de a implica studenții și viitorii specialiști în promovarea tehnologiilor moderne și a diferitelor substanțe față de cultivatori (fermieri) pentru creșterea producției acestei plante energetice cu un real potențial economic.(domeniul culturii rapiței și mai ales extinderea suprafețelor cultivate la noi, producțiile și unele tehnologii le cunosc de la soția mea specialist în domeniu si director de reprezentantă tehnică în Romînia, a unui mare concern care produce îngrășăminte și pesticide). Încă odată pot spune că în condițiile noii legi a educației Lg. 1/2011, implementarea noului sistem de evaluare a calității în învățământul superior românesc are avantajele unei centrari pe cercetare precum și pe modul cum universitățile vor reuși să se adapteze la mediul socio-economic actual, totul bazându-se pe principiile care trebuie să guverneze învățămâmtul superior și cercetarea în general.

Parafrazându-l pe unul din membrii comisiei de acordare a titlului de doctor în științe, îmi permit să-l citez pe Carl Sagan – „creațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare pe masură”, și pot spune cu certitudine că în spatele unor lucrări deosebite, se află muncă și oameni extraordinari.

Încă odată felicitări colegei pentru obținerea titlului academic.

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s