Reconstructia celebrului mecanism antic Antikythera(galerie foto-video)

Posted: 21 noiembrie 2011 in Fără categorie

Reconstructia celebrului mecanism antic Antikythera(galerie foto-video)

 

Hublot recreeaza migala relicva misterioasa a unui calculator, cu o vechime de peste 2100 de ani.

Replica in miniatura mecanismului Antikythera, a fost creata de Hublot, un mecanism complicat cu cadrane scrie <a href=”http://www.gizmag.com/hublot-antikythera-mechanism-first-computer-watch/20517/” target=”_blank”>Gizmag</a>.

Foto1

In opinia lui Jaques Cousteau, mecanismului Antikythera este o poveste stiintifica uimitoare, o comoara scufundata mai valoroasa decat Mona Lisa, a carui utilitate si functionalitate a dainuit in timp mai bine de 2200 de ani. Enigmaticul calculator antic a fost descoperit in 19001, in regiunea Antikythera din Grecia. In 1901, niste pescari scafandrii ce cautau bureti, in apropierea insulei Antikythera, au gasit ramasitele unui mecanism asemanator unui ceasornic in epava unui vas ce s-a scufundat in urma cu aproximativ 2.000 de ani. Complexitatea si importanta acestui complicat <a href=”http://www.ziare.com/magazin/inedit/reconstructie-3d-a-unui-ceas-vechi-de-peste-300-de-ani-video-1048763” target=”_blank”>mecanism Antikythera</a>,  nu au fost intelese decat dupa zeci de ani.

Foto2

Mecanismul a fost realizat in anii 100-150 i.e.n. reprezentand un artefact tehnologic de o complexitate uimitoare asemanatoare.

Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava in 1978, pentru ultima oara, dar nu a mai gasit si alte ramasite ale mecanismului Antikythera. In studiul publicat in 2008 in revista Nature se preciza ca putea fi folosit chiar si pentru calcularea datelor Jocurilor Olimpice in urma cu peste 2000 de ani.

Importanta acestui mecanism, calculatorul din Antikythera,  demonstreaza un avans tehnologic al grecilor antici cu mult mai mare decat se anticipase pana in prezent. Mecanismul reprezinta unul din cele mai antice si complexe calculatoare stiintifice. Desi constructia sa fara cusur sugereaza faptul ca au existat si alte mecanisme inaintea lui, aceste mecanisme nu au fost descoperite, proiectarea sa s-a facut in baza teoriilor astronomice si matematice dezvoltate de astronomii greci, undeva in perioada 100-150 i.e.n.

Foto3

Originea mecanismului dainuieste din perioada academiei fondata de filozoful stoic grec Posidonius pe insula Rhodes, centru important al astronomiei si ingineriei mecanice.  Se pare ca astronomul Hipparchus a fost cel care a proiectat mecanismul, deoarece contine un mecanism lunar care functioneaza in baza teoriei miscarii lunare a lui Hipparchus.

Foto4

Atunci cand o data era introdusa, prin intermediul unei manivele ce nu a fost gasita, mecanismul calcula pozitia Soarelui, a Lunii, precum si alte informatii astronomice despre alte planete. Scopul aparatului era de a localiza corpurile ceresti, tinand cont de sfera celesta si de pozitia observatorului pe suprafata pamantului, totul este bazat pe teoria geocentric.

Foto5

Mecanismul se prezinta subforma unei cutii ce are pe exterior cateva cadrane, iar in interior un ansamblu complex de angrenaje, foarte asemanator cu cel al ceasurilor mecanice ale secolului al XVIII-lea. Mecanismul e remarcabil din cauza nivelului de miniaturizare si a complexitatii partilor sale component si contine 30 de roti dintate a caror dinti sunt formati prin prin intermediul triunghiurilor echilaterale.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/UpLcnAIpVRA?version=3&feature=player_embedded”><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”><embed src=”http://www.youtube.com/v/UpLcnAIpVRA?version=3&feature=player_embedded&#8221; type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”360″></object>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s