Tensiunea se acumuleaza in zona Iranului –posibil atac preventiv din partea Israelului

Posted: 7 noiembrie 2011 in din massmedia internationala

Tensiunea se acumuleaza in zona Iranului –posibil atac preventiv din partea Israelului

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Raportul AIEA – al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, privind programul nuclear al Iranului este asteptat sa fie prezentat maine, 8 noiembrie 2011.

 

In timp ce Iranul respinge unele acuzatii referitor la posibilitatea detinerii si fabricarii unui arsenal nuclear, presedintele Israelului, Shimon Peres a vorbit duminica  despre un atac preventiv impotriva Iranului, scrie <a href=”http://www.leparisien.fr/international/israel-pret-a-attaquer-l-iran-06-11-2011-1704771.php” target=”_blank”>Le Parisien</a>. In acelasi timp ministrul francez de externe, Alain Juppe solicita ramanerea la calea sanctiunilor diplomatice asupra Iranului. Surse diplomatice occidentale, afirma ca AIEA va publica informatii in sprijinul suspiciunilor despre un caracter militar al programului nuclear iranian, in ciuda negarii de catre Iran a acuzatiilor. AIEA in raport critica  „lipsa de cooperare din partea Iranului” si „non conformitatea fata de obligatiile sale referitor la imbogatirea uraniului” in ciuda ordinului de a rezilia cercetarile dat de ONU. Pe surse, informatiile sunt credibile, directorul general al AIEA, Yukiya Amano din Japonia, este rezervat in declaratii, raportul va fi prezentat Consiliului Guvernatorilor a celor 35 de agentii ONU, pe 17-18 noiembrie 2011 la Viena. Unele agentii de informatii occidentale, detin poze realizate prin satelit, care arata prezenta unei baze militare la Parchin, la 30 km de Teheran, care ar putea ascunde o posibila instalatie nucleara secreta. Ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi, a resprin provocarile lansate de AIEA, care devin „din ce in ce mai politizate” sub influenta crescanda a Statelor Unite. In acelasi timp China si Rusia, alarmate de situatia creata in zona, incearca sa-l descurajeze pe Yukiya Amano, sa prezinte „un raport prea critic la adresa Teheranului”. Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU, – Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie, si Germania au suspendat negocierile cu Iranul, inca din luna ianuarie a acestui an. Seful diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, a trimis la inceputul lunii octombrie o scrisoare la Teheran la care inca se asteapta un raspuns.

In acest context instabil, duminica seful statului Israel, Shimon Perez, in contrast cu pozitia  primului ministru Benjamin Netanyahu, a indicat ca “posibilitatea unui atac militar impotriva Iranului este mult mai aproape decat o optiune diplomatica” precizeaza <a href=”http://www.lepoint.fr/monde/la-tension-monte-autour-du-nucleaire-iranien-06-11-2011-1393182_24.php” target=”_blank”>Le Point</a>. Presedintele Shimon Peres a declarat, ca expertii israelieni, sunt ingrijorati privind programul nuclear al Iranului, iar ziarul israelian Haaretz, a precizat ca raportul AIEA va avea o influenta decisiva asupra guvernului israelian. Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent in Israel,  41% sunt pentru un atac armat impotriva bazelor nucleare iraniene, in timp de 39% din populatie se opune unui astfel de demers. Doar cei 15 membrii ai Cabinetului de Securitate israelian pot lua o decizie serioasa impotriva Iranului.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s