Padurile virgine din Carpati trebuie sa fie protejate, avertizeaza WWF

Posted: 4 noiembrie 2011 in Fără categorie

Padurile virgine din Carpati trebuie sa fie protejate, avertizeaza WWF


Această prezentare necesită JavaScript.


In Muntii Carpati, ultimele păduri virgine din Europa sunt amenintate de taieri masive, fiind necesare masuri energice pentru a le salva, explica WWF, prin lansarea unei petitii in Romania.

Aceasta este intrebarea care se pune astazi in România, in conformitate cu WWF, care lanseaza o actiune pentru a salva ultimele paduri virgine din Europa Centrala, si in special din Romania, scrie <a href=”http://www.futura-sciences.com/fr/news/t/developpement-durable-1/d/les-forets-vierges-des-carpates-doivent-etre-protegees-previent-le-wwf_34294/” target=”_blank”>Futura Sciences</a>.
Interesul de mentinere a padurilor primare a fost recunoscut inca din 2007 de catre UNESCO.  In patrimoniul mondial UNESCO exista doua regiuni: paduri de fag primeval in Carpati si padurile de fag vechi din Germania, Slovacia si Ucraina. In luna mai 2011, ONU a ajuns la un acord cu privire la gestionarea durabila a padurilor din Carpati din tarile in cauza.
WWF a publicat <a href=”http://padurivirgine.ro/” target=”_blank”>o petitie</a> pe site-ul sau,  pentru a determina guvernul roman la o protectie totala, a padurilor virgine din Romania. Pastrarea acestui patrimoniu, va detrmina venirea turistilor europeni in Transilvania, zona cunoscuta anterior pentru adapostirea de  vampiri, precum Dracula, in padurile intunecate si de nepatruns. Padurile virgine ale Romaniei, reprezinta 65% din padurile virgine ramase in Europa, exceptand Rusia, fiind bunuri cu valoare de patrimoniu. In sec. XIX padurile virgine reprezentau 30% din suprafata totala a padurilor din Romania, astazi au ramas mai putin de 3%. Dintre acestea doar 18% se bucura de un statut de protectie din partea statului roman, restul pot fi distruse fara a fi incalcate prevederile legale in domeniu. In regiunea Eco-Carpatica, exista 322 hectare de astfel de paduri dintre care marea majoritate de 250.000 hectare in Romania. Motivele principale pentru care aceste paduri virgine au supravietuit in trecut au fost inaccesibilitatea lor si valoare economica scazuta a arborilor batrani. Intr-o padure virgina traiesc peste 13.000 de specii care determina un ecosistem echilibrat si sanatos, asigurand conditiile optime ale vietii dar si o protectie eficienta a solurilor. Astazi aceste paduri virgine sunt vulnerabile in fata presiunilor economice si sociale, datorita cererii tot mai mare de masa lemnoasa de pe piata, a diversificarii formei de propietate si mai ales a accesului tehnologic prin crearea de noi drumuri pentru exploatarile forestiere. Salvarea acestor paduri virgine se poate face doar prin asigurarea de protectie integrala din partea statului roman.

 

Reclame
Comentarii
  1. vlad tepes spune:

    nu intereseaza pe nimeni de paduri! parca sunt blestemati toti care ajung la putere in romania..chiar nu stiu pentru ce mortii lor strang averi fara masura ca nici nu pot sa le cheltuie….o sa-i mosteneasca pamantu si pe ei sa vedem ce o sa faca cu averile pe lumea ailalta…o sa fie toti tovarasi in cazan cu stalin, hitler,iliescu,roman,constantinescu,nastase,basescu si toti homosexualii si tarfele care or sa mai vina……………mortii lor de gunoaie……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s