Frauda academica de proportii in Olanda!!!- bulversare totala in lumea stiintifica in domeniul psihologiei sociale

Posted: 4 noiembrie 2011 in rezolvari de situatii

Frauda academica de proportii in Olanda


Lumea academica, considera ca fiind cea mai mare frauda academica, activitatea de peste opt ani a profesorului de psihologie sociala, Diederik Stapel, care a fabricat date stiintifice publicand zeci de articole in reviste de specialitate de renume.

La inceputul lunii septembrie , Universitatea Tilburg l-a suspendat pe Diederik Stapel, dupa ce s-a constat si demonstrat ca datele stiintifice din studiile sale sunt pur fictive, fara ancorare in realitate, se precizeaza pe site-ul <a href=”http://www.rnw.nl/english/video/renowned-dutch-psychologist-a-fraud” target=”_blank”>rnw.nl</a>.  Diederik Stapel, a fost professor si la universitatile din Groningen si Amsterdam, fiind cel care a falsificat datele stiintifice in peste 30 de publicatii de renume mondial. Tilburg University este cunoscuta pentru standardele ridicate din domeniul academic si al cercetarii. Atuurile institutiei sunt autenticitatea, independenta academica si dezvoltarea continua. In cadrul programelor de educatie si research din domeniul stiintelor sociale, universitatea se angajeaza sa  dezbata probleme  ale societatii atat in context nationalcat  si international. Comisia de ancheta, condusa de profesorul Pim Levelt, investigheaza acum alte 130 de articole si cartile de specialitate scrise de acesta. Cazul starneste deja reactii virulente in comunitatea stiintifica internationala , fiind unul de o amploare incredibila. Lumea academica universitara din Olanda este socata de amploarea anchetei si de rezultatele ei preliminare. Sijbolt Noorda, presedintele Asociatiei Universitatilor din Olanda, a declarat ca este surprins de natura metodologica si foarte calculata a lui Diederik Stapel, care a condus la o fraudare desavarsita. “ Este peste convingerea mea ca cineva s-a angajat la o astfel de inselaciune sistematica, cu un efort constient an de an dedicat unor experimente contrafacute”, a declarat Sijbolt Noorda. Potrivit profesorului Pim Levelt, fraudarea datelor academice a fost numai din partea lui Stapel, cei 14 doctoranzi ai sai si alti cercetatori, nu au avut cunostiinta de practicile sale. Intr-o declaratie scrisa dupa ce a fost rasturnat de pe soclu, Stapel adopta un ton smerit, “imi dau seama ca prin actiunile mele am creat o stare de confuzie si furie printer colegii mei, si am aruncat o umbra asupra psihologiei sociale”; “ imi este rusine si regret profund”.

 Frauda academica in sine este foarte grava, in revistele de specialitate se pare ca nimeni nu verifica si nu controleaza acuitatea si veridicitatea datelor din unele  articole stiintifice.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s