Sfarsitul teoriei lui Einstein?!? Neutrinii depasesc viteza luminii in vid – noul experiment de la CERN

Posted: 30 octombrie 2011 in fizica cuantica, fizica gaurilor negre, Fizica particulelor elementare

 

Asistam la sfarsitul reoriei relativitatii restransea lui Einstein? Neutrinii depasesc viteza luminii in vid(opinii)

 

 

Cercetatorii de la CERN, au cronometrat deplasarea particulelor subatomice, neutrini, si au descoperit ca acestia se deplaseaza mai rapid decat lumina.

Joi conform declaratiilor de presa facute de specialistii de la CERN, neutrinul se deplaseaza cu o viteza de 186.282mile/secunda, peste valoarea vitezei luminii in vid, scrie <a href=”

http://www.physorg.com/news/2011-09-cern-faster-than-light-particle.html” target=”_blank”>Physorg</a>.

Fizicienii de la CERN doresc verificarea rezultatelor obtinute de ei. James Gillies, purtatorul de cuvant al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara, a precizat ca particulele subatomice, au parcurs distanta de 454 mile,(700 km) cu o viteza superioara vitezei luminii in vid. Conform asteptarilor in lumea fizicii inca nimeni nu se grabeste sa rescrie celebra ecuatie a lui Einstein E=mc2.
Reactii din partea oamenilor de stiinta nu au intarziat sa apara. Fizicianul Alan Kostelecky de la Universitatea Indiana care a lucrat pe acest concept mai bine de 25 de ani a declarat ca „este o descoperire revolutionara in cazul in care va fi confirmata”.
Stephen Parke, teoreticianul de la Fermilab, Chicago a precizat ca „noua descoperire este un soc, si va provoca probleme noi, daca este adevarata”. Chiar daca aceste rezultate sunt confirmate, ele nu vor schimba deloc modul în care traim sau modul in care functioneaza lumea. Aceasta constatare va modifica fundamental intelegerea noastra a modului in care functionează universul, este opinia tuturor fizicienilor. „Fizica se bazeaza pe celebra formula a lui Einstein, fiind baza pentru fizica moderna, si a fost perfecta pana acum”, a declarat John Ellis de la CERN. Neutrinii s-au deplasat pe cei 700 km cu 60 de nanosecunde mai rapid decat lumina, marja de eroare calculata fiind de 10 nanosecunde(o nanosecunda =o miliardime de secunda). Fermilab au realizat in 2007 un experiment asemanator, ajungand la rezultate comparabile. Fizicianul Brian greene la la Universitatea Columbia, considera ca teoretic neutrinii se pot deplasa cu viteze diferite in functie de energia pe care o poseda. Phillip Schewe director la Institutul de Cuantica din Maryland a declarat ca au studiat neutrinul si antiparticula proprie in cazul Soarelui. Jenny Thomas, profesor de fizica la University College din Londra a declarat ca „trebuie sa existe o explicatie mai simpla pentru interpretarea rezultatului european”. Specialistii de peste ocean de la Fermilab vor incerca sa verifice rezultatul cercetatorilor de la CERN, dorind repetarea masuratorilor in cazul neutrinilor. Drew Baden, presedinte al departamentului de fizica de la Universitatea din Maryland, a declarat ca „este mult mai probabil ca rezultatele CERN sunt urmarea  unor erori de masurare deoarece neutrinii sunt dificil de urmarit”. Tot in acest an, rezultatele unui experiment realizat de cercetatori de la NASA impreuna cu cei de la Universitatea Stanford, California au confirmat cu mare precizie cele doua postulate ale  lui Albert Einstein. Denumit <a href=” http://einstein.stanford.edu/” target=”_blank”>Gravity Probe B</a>, acest experiment, unul dintre cele mai lungi experimente desfasurate de NASA, a utilizat patru giroscoape utra-exacte aflate la bordul unui satelit pentru a masura efectele acestei teorii despre gravitatie. Einstein in 1905a emis doua postulate, care constituie punctul de pornire al teoriei relativitatii restranse (speciale). Cel de-al doilea postulat afirma ca: viteza luminii in vid are aceeasi valoare in toate sistemele de referinta inertiale si in toate directiile, nedepinzand de miscarea sursei de lumina sau a observatorului. Viteza lumini in vid reprezinta viteza maxima de transmisie a oricarei interactiuni, avand valoarea de 3×10  la puterea 8 metri/secunda.

Interesant ar fi refacerea experimentelor din anii 1980, legate de „fotonii gemeni”, care consta in emiterea a doi fotoni, pe doua directii diferite de aceeasi sursa, fiind vorba de un cuplaj al particulelor, si revizuirea „coerentei cunatice”, ceea ce spunea Einstein cu specticism despre „actiunea fantoma la distanta”. Opinia mea referitor la acest nou experiment de la CERN, este ca ar fi vorba de neutrin si mai ales de transformarea in leptonul asociat, si/sau de antiparticula corespunzatoare, sau poate de al patrulea tip de neutrin netedetectat, gen experimentul MiniBooNe de la Fermi Lab 2002, sau cel de la LANL- Los Alamos National Laboratory .

O revizuire critica a notiunilor de spatiu si timp, pe baza unei analize profunde a faptelor experimentale si teoretice de care dispunea fizica la ora actuala, va permite elaborarea de noi teorii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s