Un mister care dateaza de peste 2000 de ani rezolvat de telescoapele NASA

Posted: 28 Octombrie 2011 in astronomie/astrofizică

Un mister care dateaza de peste 2000 de ani rezolvat de telescoapele NASA

Această prezentare necesită JavaScript.

Combinand datele obtinute de la patru telescoape, specialistii de la NASA rezolva misterul supernovei RCW86.

Combinand imaginile obtinute de telescoapele spatiale Spitzer, WISE- Wide-field Infrared Explorer Survey, NASA Chandra X-ray Observatory si XMM-Newton al Agentiei Spatiale Europene, cercetatorii de la Pasadena, California, au rezolvat un mister care dateaza de aproximativ 2.000 de ani, cand astronomii chinezi au asistat la ceea ce s-a dovedit a fi explozia unei stele pe cer, supernova RCW 86, se precizeaza pe site-ul oficial <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/spitzer/news/spitzer20111024.html” target=”_blank”> NASA</a>.

Foto1

Constatarile arata ca explozia stelara a avut loc intr-o cavitate, care permite materialului expluzat de stea sa se deplaseze mult mai rapid si mai departe decat s-a anticipat pana acum. Autorul principal al studiului publicat si in revista on-line Astrophysical Journal, Brian J. Williams, astronom de la Universitatea de Stat Raleigh din Carolina de Nord, a precizat ca explozia acestei supernove a fost de 2-3 ori mai puternica decat se credea, identificand si cauzele producerii ei. In 185 e.n astronomii chinezi au remarcat o stea care a aparut misterios pe cer si a ramas pe bolta aproximativ 8 luni. In 1960 oamenii de stiinta au stabilit ca obiectul misterios este o supernova, fiind si prima studiata. RCW86 este o ramasita a unei supernove aflate la 8.000 de ani lumina departare.

Foto2

Un adevarat puzzle persistent, este un eveniment de tip IA creat de moartea si colapsarea pasnica a unei stele asemanatoare Soarelui nostru, care s-a redus la stadiul unei stele dense, o pitica alba. Observatiile arata ca o pitica alba poate crea o cavitate in care explozia a avut loc, materialul ejectat a calatorit rapid nefiind ingradit de gazele si praful cosmic. Astfel misterul observat acum aproape 2.000 de ani de catre astronomii chinezi, se dovedeste a fi explozia unei stele in univers, perceptia noastra despre spatiu si cosmos prezentand noi aspecte si interpretari.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s