Talicii zburatori – levitatie magnetica(video)

Posted: 17 octombrie 2011 in Fără categorie

Talicii zburatori – levitatie magnetica(video)

Supraconductibilitatea descoperita de Heike Kamerlingh Onnes in 1911, este fenomenul care se produce la temperaturi de ordinul a cateva grd. Kelvin, caz in care rezistenta electrica a materialului devine practic zero. In cazul unui supraconductor racit in azot lichid la – 197 grd Celsius, un magnet veliteaza, pluteste deasupra acestuia. Ca si aplicabilitate supraconductorii sunt folositi in transportul energiei electrice cu pierderi minine,  in realizarea unor bobine care pot genera campuri magnetice intense de pana la 20 de Tesla, in cazul trenurilor si dispozitivelor MAGLEV, precum si in medicina.

Cercetarile de la Universitatea franceza Paris 7, Diderot, si posobilitatile uimitoare a materialelor superconductoare, au fost prezentate publicului larg din Franta in cadrul unei expozitii de stiinta si supradesing, precizeaza <a href=”http://www.futura-sciences.com/fr/news/t/technologie-1/d/fdls-decouvrez-le-magsurf-a-supraconducteur-premier-surf-levitant_33973/” target=”_blank”>Futura Sciences</a>.

Foto1

Magsurf este un dispozitiv realizat de francezi, care a fost vizionat la expozitia „Paris –orasul stiintei” generand o  miscare practic fara frecare. Echipa profesorului Julien Bobroff, laboratorul de fizica corpului solid, de la Universitatea Paris XI, au realizat si un site unde sunt prezentate aplicatiile incredibile ale materialelor supraconductoare, in medicina si tehnica. Francezii spera ca aceste materiale vor prefigura viitorul transportului urban prin aparitia trenurilor cu levitatie magnetica. Una dintre atractiile expozitiei care a putut fi si testata au fost talpile care leviteaza.

Si  cercetatorii romani in domeniu au dezvoltat o serie de materiale supraconductoare pe baza de bromura de magneziu,  in 2009 INPE-CA, colaborare intre institutele nationale pentru inginerie electrica, fizica materialelor, si fizica laserilor.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s