Aliens vs Fermi paradox

Posted: 17 octombrie 2011 in astronomie/astrofizică, cosmologie, fenomenul OZN(CETI/SETI)

Extraterestrii vs paradoxul lui Fermi

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Cum numai in Calea Lacteea exista peste 500 de miliarde de planete care pot adaposti viata, se pare ca nu exista nici o speranta pentru omenire de a intra in contact cu civilizatii extraterestre in viitorul apropiat. In plus nu exista nici o dovada palpabila ca astfel de contacte s-ar fi petrecut in trecut scrie <a href=”http://english.pravda.ru/society/anomal/12-10-2011/119309-aliens-0/” target=”_blank”>Pravda</a>. Scepticii aduc in actualitate paradoxul lui Fermi conform caruia chiar daca ar exista civilizatii extraterestre, civilizatiei pamantene ii este imposibil de a luat contact cu ele. Cercetatorul britanic Michael Hart considera ca chiar daca alte civilizatii au existat din moment ce niciodata nu au avut loc contacte, inseamna ca civilizatiile extraterestre nu exista. Paradoxul lui Fermi se refera la contradictia intre probabilitatea existentei in Univers a civilizatiilor extraterestre, care exista deci este reala dar este mica, si lipsa contactelor efective cu astfel de civilizatii sau alte dovezi palpabile ale existentei lor. Paradoxul este postat de marele fizician Emrico Fermi in 1950. Examinarea implicatiilor existentei civilizatiilor extraterestre a fost facuta si de Michael Hart in 1975.
Pentru moment, exista cinci teorii care pot explica motivele pentru care  extraterestrii nu au intrat in contact cu civilizatia pamanteana.

Teoria 1. Exista civilizatii extraterestre care traiesc in interiorul gaurilor negre.
Presupunerea a fost facuta recent de  Vyacheslav Dokuchaev, profesor de la Institutul de Cercetari Nucleare al Academiei de Stiinte a Rusiei. Chiar daca ar exista astfel de civilizatii nu pot invinge gravitatia imensa din interiorul gaurilor negre, totusi ideea cercetatorului rus ramane <a href=”http://www.ziare.com/magazin/spatiu/ipoteza-senzationala-civilizatiile-mai-avansate-din-galaxie-ar-putea-trai-in-interiorul-gaurilor-negre-1125792” target=”_blank”>o ipoteza senzationala, daca civilizatiile mai avansate din galaxie ar putea trai in gaurile negre</a>.

Teoria 2. Exista foarte putine alte civilizatii.
Carlos Morales si Cotta Alvaro, cercetatori la Universitatea din Malaga, Spania, sunt siguri ca extraterestrii exista,  dar inca nu ajuns pe Terra.
Cercetatorii au  realizat un model matematic, conform caruia in cazul in care o sonda extraterestra ar avea un timp de viata de 50 milioane de ani, numarul de civilizatii extraterestre ar varia intre 100 si 1000. Pentru o functionare a sondei spatiale timp de 1 miliard de ani, numarul de civilizatii scade la maximum 10.

Teoria 3. Strainii se tem de noi.
Potrivit lui Adrian Kent de la Institutul Perimeter din Ontario, Canada, unele civilizatii din univers sunt in conflict cu altele, pentru resursele lor naturale. De aceea, acestea  isi ascund in mod deliberat propria lor existenta fata de alti „concurenti”. Cercetatorul canadian considera faptul ca lansarea de pe Terra a sondelor spatiale dincolo de sistemul nostru solar „ar duce in cele din urma la atragerea unor colonizatori”.

Teoria 4. Alte civilizatii nu au atins nivelul de a reliza calatorii inter-planetare
Exeplul cel mai elocvent in sprijinul acestei teorii este faptul ca omul nu a ajuns inca pe Marte, pana acum.

Teoria 5. Densitatea de distributie a civilizatiilor inteligente in Univers este foarte scazuta.
Acest punct de vedere este împartasit de catre Reginald Smith de la Institutul Bouchet-Franklin. Omul de stiinta a concluzionat ca in cazul in care o civilizatie cauta alte forme de viata in urmatorii 1000 de ani numarul de civilizatii care traiesc in acea zona a galaxiei Calea Lactee, nu poate fi mai mare mult de 200. Planetele posibile care ar gazdui astfel de civilizatii se afla insa, atat de departe unele de altele, incat este practic imposibil sa se realizeze un contact intre ele.

Daca viata este un fenomen obisnuit in Univers atunci de ce nu am putut detecta semnalele unor civilizatii. Au existat incercari de a rezolva paradoxul Fermi prin gasirea unor dovezi despre civilizatiile extraterestre, impreuna cu ipoteza ca viata extraterestra ar putea exista si fara perceptia noastra. Contraargumente sugereaza ca viata extraterestra inteligenta nu ar exista sau apare atat de rar in timp si spatiu, incat civilizatia pamanteana nu va reusi a intra in contact cu ea. Ca si domeniu stiintific emergent, in ultimele decenii odata cu aparitia astrobiologiei, se incearca a se da raspunsurile referitor la posibilitatea existentei vietii extraterestre. In opinia mea ar mai fi un argument tare si anume faptul ca noi ca si civilizatie, avand un indice 0,72 pe scara Kardashev,(inca nu am atins rangul de civilizatie 1!), nu dispunem decat de a treia viteza cosmica dpdv tehnologic, deci in jur de 21 km/secunda la lansare care este o valoare infima fata de posibilitatea existentei unei civilizatii extraterestre care se poate deplasa cu viteze apropiate de viteza luminii in vid 300.000 km/sec., motiv pentru care nu starnim un interes major, atat tehnologic, cat si dpdv al resurselor naturale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s