Oare cine vor fi martorii sec. XXI?!

Posted: 13 octombrie 2011 in absurdul in Ro, consensualitate...

esi majoritatea oamenilor normali din Ro fac politica bunului simt, unii doar politica educationala, in Ro vom asista la masuri fara precedent. (istoricii si specilistii in drept constitutional oare de ce nu iau atitudine?!)
vezi
Guvernul se teme de spontaneitate!!! …

Guvernul intenţionează să limiteze libertatea întrunirilor publice de teamă că ar putea avea loc şi în România manifestaţii violente ca cele desfăşurate recent în mai multe capitale occidentale, conform unui nou proiect de lege!!!! Ministerul de Interne a lansat in dezbatere publica un proiect de lege potrivit caruia, cu putine exceptii, nici o manifestatie nu mai poate avea loc fara sa fie aprobata de autoritati.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15454986,00.html

se pare ca vom ajunge din nou sa vorbim in sopata si cu mare atentie… asta e Ro. Oare acest guvern si faimosii nostrii conducatori sunt chiar in totala lipsa de inspiratie… vezi si amanarea platitlor pe hj definitive in Ro. Si poate pt ultima oara voi putea scrie
Romania anului 2011 mai este un stat de drept ?!( de si in aceasta toamna se poarta portocaliu… depinde cu ce il asortezi!… )

(…restul ANI, Parchet institutiile statului praf in ochii opiniei publice… poate cei din Iasi nu erau asortati toamnei 2011… urmeaza Buc. si/sau Cluj-ul?!…ca la Timisoara treaba e ca si rezolvata…)

( scriam in 16 august 2010…”Cand se vorbeste despre ‘tradarea intelectualilor’ se uita adeseori ca au existat intelectuali care nu au tradat” – Vladimir Tismaneanu.
Acest articol este doar o palida evocare a celui care a fost Virgil Ierunca, una dintre marile personalitati ale culturii romanesti din exil, la 90 de ani de la nasterea sa (16 august 1920).
Critic literar, publicist si poet, Ierunca a fost una dintre vocile cele mai cunoscute de la radio Europa Libera, Virgil Ierunca (n. 16 aug. 1920 – d.28 sept.2006). Impreuna cu sotia sa, Monica Lovinescu, formeaza cuplul mitic, venit dintr-o Romanie demna. Ei trebuie sa ramana in memoria nostra si prin ochii generatiilor viitoare.
Unde vor fi amplasate Pietele Monica Lovinescu si Virgil Ierunca?
Este greu de explicat celor care nu au cunoscut regimul comunist din Romania, ce a reprezentat postul de radio „Europa Libera” si emisiunile Actualitatea Culturala Romaneasca, Povesta vorbei – Pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate.
Pe calea undelor, sunt vocile mitologice ale unei intelectualitati, care au creat un adevarat bastion de lupta impotriva regimului totalitar comunist. Oameni puternici, care-si asumasera destinul propriu ca si destin al unei culturi duse in exil, au tinut vie speranta romanilor in mai bine, timp de peste 30 de ani.
Emisiunile lui Virgil Ierunca au fost veritabile tribune ale dizidentei est-europene. Cartile lui Paul Goma au fost transformate in foiletoane radiofonice gandite in cadrul unei strategii etice a unei intregi spiritualitati romanesti aflate in exil.
Bursa valorilor culturale din ultimele decenii ale regimului comunist a fost puternic marcata de viziunea acestui barbat distins, a carui splendida limba romaneasca suna minunat intr-o epoca in care in tara se reusise a se distruge toate valorile autentice.
Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca este un demers moral de demascare a lasitatii intelectualitatii romanesti si a servilismului ei fata de politica partidului comunist. Din punct de vedere sociologic, el consemneaza mecanismele prin care un sistem totalitar a reusit sa-si subordoneze intreaga miscare culturala.
Pe masura ce cartile lui au fost restituite editorial in Romania, prin publicarea lor de catre Editura Humanitas, receptarea acestora a inceput sa dea semne de descrestere in ultimii ani, indicand o rutinare intr-un conformism comod, intr-o serie de stereotipii, cu anumite diagnostice dinainte stabilite.Urnele cu cenusa lui Virgil Ierunca si a Monicai Lovinescu au fost aduse in tara in primavara lui 2008.La ceremonialul de la Ateneul Roman in memoria celor care au reprezentat „Binomul de aur al culturii romane din exil” au participat Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Livius Ciocarlie, Andrei Oisteanu, Radu Filipescu fiind de fata si presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, si alti demnitari. …si cercul se inchide paradoxal…Virgil Ierunca a avut curajul sa intre in acest infern si sa-i devina istoric, pentru edificarea generatiilor viitoare. Bataliile duse de la microfonul Europei Libere aveau de infruntat un inamic lipsit de scrupule, perfect organizat si gata să puna la bataie orice mijloace pentru a-si infunda adversarii.
Din nefericire, timpul nu i-a dat dreptate. Multi dintre scribii rusinii s-au regasit dupa revolutie in pozitii-cheie in politica, mass-media diplomatie sau universitati.
Si cercul se inchide paradoxal…
Daca nostalgia utopica vede exilul, in toate sensurile literale si metaforice, ca pe o cadere certa din privilegiile gratiei, care trebuie corectata, nostalgia ironica accepta parodoxul exilului si al repatrierii. Instrainarea, atat ca functie poeticacat si ca mod de existenta, este o parte a unei nostalgii ironice……Intr-un act de reconciliere, Patapievici gaseste formula exacta:
„Redutabili si frumosi martori ai adevarului secolului 20.” )

oare cine vor fi martorii sec XXI?

http://www.forumul-academic-roman.org/cgi-bin/yabb25/YaBB.pl?num=1259491420/500

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s