Antimateria este supusă unei anti-gravitatii?

Posted: 13 octombrie 2011 in astronomie/astrofizică, fizica cuantica, fizica gaurilor negre, Fizica particulelor elementare, Fizică

Antimateria este supusă unei anti-gravitatii?

Antimateria este supusa de gravitatie fel ca materia obisnuita sau exista o forma de anti-gravitie necunoscuta, este intrebarea la care specialistii in domeniu cauta un raspuns
. Participantii la simpozionul Antimaterie si gravitatie, care s-a incheiat marti la Paris, recunosc ca vor fi demarate experimente pentru a masura proprietatile antimateriei, scrie <a href=”http://www.lepoint.fr/science/l-antimatiere-est-elle-soumise-a-une-antigravite-11-10-2011-1383143_25.php” target=”_blank”>LePoint</a>. La incheierea lucrarilor simpozionului profesorul Gabriel Chardin de la CNRS Universitatea Paris –Sud, a precizat ca masurarea actiunii fortei gravitationale asupra antimateriei este un vechi vis al fizicienilor.

Odata cu descoperirea in 1998 a ritmului accelerat de expansiune a Universului, si primirea saptamana trecuta a Premiul Nobel in fizica, pentru aceste cercetari, ideea existentei unei „presiuni negative”, un fel de gravitatie respingatoare castiga tot mai multi adepti.

Daca antimateria reactioneaza in mod diferit fata de materie la gravitatie, aceasta „ar fi o revolutie in fizica”, a declarat Patrice Perez de la Institutul de Cercetari a Universului –Irfu/CEA. Este dificil de a masura prin efecte caracteristicile antimetariei deoarece aceasta se anihileaza in contact cu materia obisnuita, producand o cantitate mare de energie. De exemplu un atom de hidrogen consta dintr-un proton si un electron. Un atom de antihidrogen are un antiproton si un pozitron. Atomii de antihidrogen au fost produsi inca din 1995 la Centrul European pentru Cercetare Nucleara – CERN din Geneva, dar in toate experimentlele efectuate acestia au fost anihilati instantaneu in contact cu materia. Inca din iunie cercetatorii de la CERN au realizat o noua experienta  care a facilitat mai mult studiul antimateriei. Se spera ca pana in 2016  studiind comportamentul gravitational a atomilor de antihidrogen, sa se afle daca antimateria sufera aceeasi influenta a campului gravitational ca si materia din care a provenit.

 
 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s