Tevatronul s-a inchis!!!- Lovitura grea data cercetarii fundamentale peste ocean – Tevatronul s-a inchis!

Posted: 1 Octombrie 2011 in astronomie/astrofizică, Fizica particulelor elementare, Fizică

Tevatronul – Fermi National Accelerator Laboratory, s-a inchis

 

Cel mai mare accelerator de particule din SUA dupa mai bine de un sfert de veac de functionare, este inchis incepand de astazi pentru totdeauna.

Tevatron-ul si-a inceput activitatea in 1985, ca parte a Departamentului de Energie al SUA, din cadrul Fermi National Accelerator Laboratory. Cercetatorii care au lucrat de-a lungul timpului la Tevatron, au avut contributii majore in domeniul fizicii particulelor elementare, identificand cuarcul top si cinci barioni in 1995, descoperind neutrinul in 2.000, adevarata piesa evaziva in cadrul Modelului Standard al Fizicii.Costurile actuale pentru functionare Tevatron-ului se ridica in jurul sumei de 50 milioane de dolari pe an, iar guvernul American nu mai poate dispune de sumele necesare subventionarii cercetarii stiintifice fundamentale. Se pare ca dupa NASA careia i s-au redus semnificativ costurile de functionare  dupa 2010, fizica de peste ocean primeste o grea lovitura. Conform declaratiilor reprezentilor americani, cei 600 de oameni de stiinta vor continua analiza datelor obtinute pana acum iar multi vor trebui sa se mute la alte proiecte din cadrul experimentelor FermiLab. Tevatron-ul a adus contributii semnificative referitor la intelegerea si perceptia Universului, a precizat  Pier Oddone, director al Laboratorului Fermi, la ceremonia de inchidere de astazi. Preocuparile specialistilor de la Fermi Lab se vor indrepta spre domeniul energiei intunecate, radiatiei de fond si a descoperirii bosonului Higgs, daca acesta exista. Pagina oficiala  <a href=”http://www-bdnew.fnal.gov/tevatron/” target=”_blank”>Tevatron</a>  va fi istorie incepand de astazi. Fermilab isi va continua investigatiile stiintifice referitor la Univers, incercand sa depaseasca barierele impuse de fizica particulelor elementare.

Veste socanta in lumea Fizicii, Tevatronul isi incheie activitatea astazi, marcand sfarsitul erei fizicii in SUA, si intarind astfel locul de lider mondial pentru fizica particulelor al acceleratorului de la CERN, scrie, se precizeaza pe site-ul oficial <a href=”http://www.fnal.gov/pub/tevatron/” target=”_blank”>Fermi Lab</a>.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s