Misiunea NASA Kepler descopera o lume orbitand in jurul a doua stele(foto-video)

Posted: 18 Septembrie 2011 in astronomie/astrofizică

Misiunea NASA Kepler descopera o lume orbitand in jurul a doua stele(foto-video)

Această prezentare necesită JavaScript.


Cercetatorii Agentiei Spatiale Americane NASA, au descoperit recent cu ajutorul telescopului spatial Kepler, o planeta care orbiteaza in jurul a doi sori.

La fel ca si in filmul Razboiul Stelelor, Kepler 16 – b ne aduce aminte de Tatooine, planeta cu doi sori, a fost descoperita la o distanta de 200 de ani lumina de Terra, se precizeaza pe site-ul oficial <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-16b.html” target=”_blank”>NASA</a>.

Foto1

Aceasta descoperire confirma ipotezele anterioare ale astrofizicienilor, conform carora, in Univers exista noi clase de sisteme planetare care ar putea ascunde exoplanete care pot gazdui viata. William Borucki, expert NASA care a investigat existenta noii planete botezate Kepler – 16 – b, a precizat ca majoritatea stelelor din galaxia noastra fac parte din sisteme binare, acest lucru nu inseamna ca planetele care se formeaza in jurul unei singure stele ar avea mai multe sanse de a gazdui viata, decat in cazul altor exoplanete. Potrivit recentelor studii si a informatiilor obtinute cu ajutorul telescopului spatial Kepler, noua planeta 16-b, este de dimensiunile planetei Saturn estimandu-se ca este formata in proportii egale din roca si din gaze. Cei doi Sori in jurul carora orbiteaza K-16b, sunt mai mici decat Soarelel nostru, avand 69% din masa sa iar cealalta doar 20% fiind cu mult mai mica. Perioada de rotatie pe orbita este de 229 de zile, existand aspecte similare intre miscarea acestei planete si miscarea planetei Venus(225 zile).

Foto2

Specialistii de la NASA au ilustrat ca si concept miscarea si existenta acestei planete in sistemul binar format din cei doi sori. Kepler 16-b, este astfel prima planeta circumbinara descoperita pana acum.
O echipa de cercetare condusa de Laurance Doyle de la Institutul SETI, Mountain View, California, folosind datele furnizate de telescopul spatial Kepler, masoara golurile in luminozitate la mai mult de 150.000 de stele, pentru a cauta planete in tranzit.

Kepler este prima misiune NASA capabila de a gasi planete asemanatoare cu Pamantul, ca si caracteristici si dimensiuni, in regiunea sistemelor planetare posibil locuite, in care apa in stare lichida poate exista pe suprafata planetei care orbiteaza.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/PE1e9ihO_uc?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></object>

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/DjHaQI46rck?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></object>

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s