Pe Terra traiesc peste 8,7 milioane de specii

Posted: 25 August 2011 in Fără categorie

O echipa internationala a evaluat “bogatia si numarul de specii” pe planeta nostra.
Oamenii de stiinta, condusi de Camilo Mora de la Universitatea din Hawaii, au prezentat intr-un studiu, numarul aproximativ de specii care exista pe Pamant, aratand si faptul ca in fiecare an sunt descoperite peste 6.200 de noi specii, se precizeaza pe site-ul FuturaSciences.
Cu ajutorul acestui model se poate estima corect bogatia in vietati a planetei noastre.
Pe baza documentarilor, estimarea corecta a numarului de specii, conform noului model generat matematic, este intre 3 si 100 de milioane de specii.
Studiul a fost publicat in revista de specialitate PloS.Biology, in Statele Unite, cercetatorii estimand 8,7 milioane de specii eucariote, dintre care 6,5 milioane sunt terestre, iar 2,2 milioane de specii traiesc in mediul acvatic. Marja de eroare este de plus minus 1,3 milioane de specii si a fost determinata conform modelului adoptat.
Dintre aceste specii 7,77 milioane sunt animale, fiind descrise complet peste 950 de mii 298.000 sunt plante, fiind descrise si studiate peste 215 mii.
Potrivit acestui “recensamant al speciilor” mai exista 611.000 specii de ciuperci, 36.400 protozoare si 27.500 alge.
Metoda de calcul s-a bazat pe redefinirea speciei, dar si pe extrapolarea acestor specii pe taxonul, gen, familie, sucursala, existand exceptii pentru organismele asexuate.
Cifrele prezentate de oamenii de stiinta sunt totusi dificil de evaluat, deoarece pana acum doar 1,23 milioane de specii au fost descoperite, descrise si catalogate.
Intrebarea cate specii traiesc pe Pamant intriga oamenii de stiinta de secole, iar un raspuns corect referitor la distributia si abundenta speciilor este deosebit de important pentru intreaga existenta a vietii pe Terra.
Conform studiului, un numar important de specii ar putea disparea chiar inainte de a fi catalogate si studiate.
“Lista rosie” publicata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii-IUCN, cuprinde aproximativ 5,95 milioane de specii, monitorizate, pana in prezent.
Pe Pamant sunt deja foarte multe specii amenintate cu disparitia, datorita schimbarilor rapide a conditiilor de mediu, si a incalzirii globale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s