Perseide 2011: De ce exista aceasta ploie de meteoriti?

Posted: 12 August 2011 in Fără categorie

Această prezentare necesită JavaScript.


Perseide 2011: De ce exista aceasta ploie de meteoriti?

Si in acest an, ploia de meteori, pot fi vazuti pe cer, in noaptea de vineri spre sambata 2011.
Specialistii de la Centrul Nasa Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, condusi de astronomul Bill Cooke, vor sta la dispozitia curiosilor din toata lumea pentru a le raspunde pe chat, la intrebarile legate de acest fenomen Perseidele, se precizeaza pe site-ul official NASA.
Spectacolul de pe cer va putea fi astfel urmarit live, si pe site-ul NASA.
Perseidele au fost observate de peste 2.000 de ani si sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle care orbiteaza in jurul Soarelui o data la fiecare 133 de ani. In fiecare an in luna august Pamantul trece printr-un nor de resturi de la coada cometei format din fragmente de gheata si praf cosmic. Aceste ramasite intra si ard in atmosfera Terrei datorita frecarii cu aerul generand dare luminoase pe cer.
La noi acest fenomen a putut fi observat incepand cu noaptea de 8 august, numarul maxim, 20-30/ora, va putea fi observat in noatea de vineri 12 august incepand cu ora 22:30.
Foto1
Perseidele denumite dupa numele constelatiei din care par ca provin, reprezinta roiuri de meteori activi. Fenomenul cunoscut popular de stea cazatoare, reprezinta fenomenul care dureaza o fractiune de secunda si anume dara de lumina de pe cer, care astronomic se numeste meteor. Particula de praf cosmic care arde energic in atmosfera se numeste meteorid iar particula de roca care care cade pe Pamant este denumita meteorit.
In acest an Luna este in faza de Luna plina iar numarul meteorilor vizibili va fi mult mai mic decat de obicei, din cauza luminii puternice a satelitului nostru natural.
Curentul maxim va putea fi observat pe 13 august in jurul orei 2:30, cand se estimeaza ca vom putea observa pana la 100 de stele cazatoare, incepand cu miezul noptii si pana dimineata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s