La inceputurile existentei sale Pamantul a avut doua Luni

Posted: 4 August 2011 in Fără categorie

Această prezentare necesită JavaScript.

Un studiu recent care a pornit de la asimetria actuala a satelitului Terrei arata in la inceputirle existentei sale Pamantul a avut doua luni.
Ambii sateliti ai Pamantului, s-au putut forma in urma ciocirii planetei noastre in perioada sa de formare, cu o protoplaneta, de marimea planetei Marte, se precizeaza in articolul publicat in Nature.
Noua teorie se bazeaza pe existenta unui punct gravitational stabil in sistemul Pamant-Luna, punct Lagrenge. Cercetatorii Martin Jutzi de la Universitatea Berne si Erik Asphaug de la Universitatea California din Santa Cruz, au stability existenta mai mutor astfel de puncte Lagrange, dintre care doua sunt stabile .
Cei doi sateliti au fost supusi fortelor mareice determinate de Pamant, care a determinat in timp ca acestia sa migreze pe orbite exterioare. Cand s-a ajuns la aproximativ o treime din distanta actuala Pamant-Luna, gravitatia Soarelui a determinat dinamica orbitelor lor.
Cei doi cercetatori, au modelat fenomenul pe calculator, explicand forma si dimensiunile actualei Luni, prin coliziunea cu o alta luna cu o masa de 30 de ori mai mica si avand un diametru de aproximativ. 1.000 de km.
Aceasta coliziune, produsa la o viteza relative mica, poate explica de ce satelitul natural al Pamatului are fetele, vizibila si invizibila atat de diferite, determinand asimetria cunoscuta a Lunii.
Teoria Apshaug publicata inca din 2010, nu este doar o incercare de a explica dihotomia misterioasa intre partea vizibila si cea invizibila a Lunii, unii cercetatori sunt de acord cu modul cum fortele convective din roci au dus la racirea mantalei satelitului.
NASA prin noua sa misiune Graal, care are ca obiectiv sondarea Lunii, si masuratori precise ale gravitatiei acesteia, va putea confirma sau infirma noua teorie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s