Oamenii de stiinta cauta dovezi referitoare la existenta bosonului Higgs(video); Au vazut fizicienii bosonul Higgs?!

Posted: 2 August 2011 in Fizica particulelor elementare

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Piesa lipsa in teoria care explica originile universului, se pare ca exista in urma cercetarilor independente a doua echipe de cercetatori de la CERN, care sunt in posesia unor dovezi preliminare. Participanti la Conferinta Europhysics privind Fizica Energiilor Inalte, 21-27 iulie Grenoble, Franta, cercetatorii de la CERN, au prezentat unele dovezi preliminare in sprijinul existentei bosonului Higgs, scrie DailyMail. Predictia existentei bosonului Higgs a fost postulata in 1964 de fizicianul Peter Higgs, de la Universitatea din Edinburgh, ulterior laureatul premiului Nobel, din 1993 Leon Lederman a poreclit bosonul “particula lui Dumnezeu”. Oamenii de stiinta angrenati in cele doua proiecte Atlas si CMS detin deja suficiente date care pot confirma sau infirma existenta bosonului Higgs, se precizeaza pe site-ul CNRS. „Experimentele de la LHC au depasit acum sensibilitatea experimentelor anterioare privind masuratorile in domeniul fizicii cuarcilor” a declarat Pierluigi Campana, purtatorul de cuvant al LHC. Mesajele sunt totusi laconice, Fabiola Gianotti, a declarat referitor la experimental Atlas, ca “ nu se poate spune ninic momentan, dar in mod clar rezultatele sunt interesante”. Punctul ei de vedere este impartasit si de Guido Tonelli, purtatorul de cuvant in cadrul experimentului CMS, care considera ca exista totusi distorsiuni datorita prelucrarii datelor pe calculator. Fabio Zwirner directorul diviziei Fizicii Energiilor Inalte al Societatii Europene de Fizica, a prezentat luni raportul sau in cadrul Conferintei de la Grenoble, se precizeaza pe site-ul official Europhysics. In cadrul Conferintei Europhysics, directorul general al CERN, Rolf Heuer a prezentat ultimele rezultate in cadrul cercetarilor efectuate in experimentele Atlas, Alice, CMS si LHCb iar Stavros Katsanevas, director adjunct al Institutului francez pentru fizica nucleara si a particulelor elementre – IN2P3 – CNRS, a aratat cele mai noi progrese realizate in domeniul fizicii astroparticulelor in Europa. Daca informatiile rezultate in urma celor doua experimente de la CERN se dovedesc a fi adevarate si nu erori date de catre computer, oamenii de stiinta au realizat un pas important in descoperirea bosonului Higgs.  

http://www.youtube.com/watch?v=RFGpNMe5eEQ

 

O alta imagine data publicitatii de CERN prezice cum bosonul Higgs, cunoscut drept „Particula lui Dumnezeu”,ar putea sa se descompuna o fractiune de secunda dupa ce este creata in acceleratorul de particule, un inel urias in are atomii sunt lansati unul impotriva altuia.

 

Cea de-a treia imagine arata urme circulare lasate atunci cand particulele mai mici decat un atom calatoresc prin hidrogenul lichid, din cauza unul camp magnetic puternic din jurul lor.

 

Fizicienii cred ca au vazut bosonul Higgs 

Dupa decenii de  cercetari si miliarde de euro cheltuite, doua echipe de fizicieni au anuntat aproape simultan descoperirea cea mai asteptata din fizica: existenta particulei lui Dumnezeu, sau bosonul Higgs, scrie The Independent, in editia sa online. 

Cercetatorii americani de la Fermilab au anuntat duminica ca este foarte probabil sa fi detectat misterioasa particula, la doua zile dupa ce fizicienii de la CERN (organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare), din Geneva, au anuntat si ei ca au obtinut date care le permit sa concluzioneze, cu o mica doza de neincredere, ca au reusit sa „vada” bosonul mult cautat

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s