Molecule de oxigen descoperite pentru prima data in Univers(foto)

Posted: 2 August 2011 in cosmologie

Molecule de oxigen descoperite pentru prima data in Univers(foto)

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu ajutorul datelor furnizate de observatorul spatial Herschel, al Agentiei Spatiale Europene – ESA, oamenii de stiinta au detectat molecule de oxigen intr-o regiune din nebuloasa Orion la aproximativ 1.500 de ani lumina de Terra.

Telescopul spatial Herschel cu ajutorul detectoarelor sale in domeniul infrarosu, a gasit intr-o zona densa de praf stelar si gaz, adiacenta la stelele aflate in formare, molecule de oxigen, se precizeaza pe site-ul <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/herschel/news/herschel20110801.html” target=”_blank”>NASA</a>.

Foto1

Oxigenul atomic,  se gaseste in special in jurul stelelor masive. Oxigenul molecular, cel care reprezinta aproape 20% din compozitia aerului pe Pamant, nu a fost gasit pana acum.

“Oxigenul a fost descoperit in 1770 insa ne-au trebuit 230 de ani pentru a declara cu siguranta ca aceasta molecula simpla exista si in spatiu”, a declarat Paul Goldsmith, cercetator NASA in cadrul Laboratorului Agentiei Jet Propulsion din Pasadena, California. Cercetarile echipei sale au fost publicate si in revista Astrophysical Journal.

Foto2

Timp de decenii astronomii au cautat molecule de oxigen, folosind baloane de observatie, telescoape terestre si telescoape spatiale. Oxigenul este al treilea element comun in Univers, si forma sa moleculara ar trebui sa fie bogata in spatiul interstelar, a declarat Bil Danchi, cercetator NASA din Washington.

In 2007 cu ajutorul telescopului suedez Odin au fost gasite molecule de oxigen insa detectarea lor nu a fost pana acum confirmata.

Cercetatorii considera ca oxigenul detectat cu ajutorul observatorului Herschel, in nebuloasa Orion, s-a format dupa ce lumina stelelor a incalzit bucati de gheata, eliberand apa, care ulterior s-a transformat in molecule de oxigen.

Foto3

Cercetatorul american a mai precizat ca nu a fost gasita o cantitate semnificativa si inca nu este clar de ce exista numai in zona in care a fost descoperit.

Astronomii si astrofizicienii vor continua cautarile in domeniul descoperirii altor zone de formare a stelelor pentru a detecta prezenta moleculelor de oxigen.

Herschel se dovedeste a fi un instrument puternic pentru a sonda misterele nerezolvate ale spatiului cosmic. Tot cu ajutorul acestui observator spatial oamenii de stiinta au putut rezolva un mister care data de mai bine de 14 ani, referitor la apa expulzata din Enceladus, luna care a generat un tor gigant de vapori in jurul lui Saturn.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s