Existenta vietii extraterestre ar putea fi extrem de rara in Univers

Posted: 2 August 2011 in cosmologie

 

 

 

O echipa de astrofizicieni folosind un nou model matematic, au demonstrat din punct de vedere statistic ca viata asemanatoare cu cea de pe Terra ar putea fi extrem de rara pe exoplanete asemanatoare Pamantului.

Ei considera  ca estimarile prevalentei vietii in Univers, sufera de o lipsa acuta de date certe, se precizeaza intr-un articol publicat in <a href=”http://physicsworld.com/cws/article/news/46736” target=”_blank”>PhysicsWorld</a>.

 “Aparitia rapida a vietii pe Pamant este probabil cea mai buna dovada, pentru a limita probabilitatea existentei vietii in alte parti ale Universului” a declarat cercetatorul Charley Lineweaver, astrofizician de la Australian National University.

Viata pe Terra a aparut intr-o perioada de cateva sute de milioane de ani, ea evoluand 3,8 miliarde de ani. Cercetatorii americani au studiat probabilitatea ca organisme vii sa apara pe alte planete asemanatoare Terrei, intr-o anumita perioada de timp in cazul unor conditii favorabile aparitiei vietii.

David Spiegel si Edwin Turner de la Universitatea Princenton din New Jersey, au aratat ca ipoteza dicteaza de fapt rezultatul unei analize din punct de vedere statistic.

Ei au folosit o metoda dezvoltata de matematicianul Thomas Bayes in secolul al –XVII-lea,  pentru a descoperi efectul datelor, asupra unor modele care prezic probabilitatea aparitiei vietii.

Specialistii americani considera ca probabilitatea aparitiei vietii pe o planeta este reprezentata de o distributie Poisson, (folosita si pentru a descrie dezintegrarea radioactiva a unui radionuclid) si depinde de probabilitatea unei constante pe unitatea de timp ca viata va aparea si pentru cat timp viata a avut posibilitatea de a incepe.

Fara a cel putin 3,8 miliarde de ani de evolutie, omenirea nu ar fi ajuns a pune intrebarea daca exista viata in Univers. 

Cercetatorii au exprimat aceasta in probabilitatea de aparitie a vietii, adaugand o dependenta pentru cea mai lunga posibila intarziere, care ar lasa destul timp pentru ca oamenii sa apara, timp considerat intre aparitia vietii si cea a omului.

 Rata in care apare viata conform unei analize de timp  Bayes, prin acordarea unei probabilitati egale in prealabil, a dus la un model matematic, care concluzioneaza ca viata are posibilitatea sa apara si fara a se tine cont de datele certe de pe Pamant. In schimb prin acordarea fiecarei perioade de intarziere posibile, intre locuirea unei planete si debutul vietii, aceeasi probabilitate, conform modelul propus s-a ajuns la concluzia ca viata a aparut foarte rar in Univers. Totul este de fapt rezultatul calculelor efectuate tinand cont totusi si de ignorarea datelor initiale. Rate mari sau perioade de intarziere mari, sunt mult mai probabile in Universul cunoscut.

Pentru a scapa de problema de scara  David Spiegel si Edwin Turner, au considerat ca fiind egal, logaritmul pentru fiecare rata de probabilitate si au descoperit astfel un nou model matematic mult mai receptiv la datele initiale. Ei au luat in considerare o varietate de scenarii posibile pentru existenta si aparitia vietii pe Pamant.

De exemplu daca viata ar fi aparut in 10 milioane de ani , planeta ar fi devenit locuibila 800 milioane de ani mai tarziu. Toata aceasta analiza probabilistica sugereaza ca “viata este arbitrar de rara in Univers”.

Charley Lineweaver, este de acord cu ratele de aparitie a vietii, avand o probabilitate egala, considerand totusi ca acest lucru este “probabil prea prescriptiv cu privire la rezultatul urmarit”. El considera ca rezultatul este foarte sensibil referitor la evolutia rapida a vietii pe Terra, rezultatele recente ofera de fapt o limita de timp referitor la aparitia vietii, si nu o estimare corecta fata de momentul in care aceasta a aparut. Cercetarea are la baza conceptia evolutionista, biogeneza de aparitie a vietii pe Terra in urma cu peste 3,5 miliarde de ani. Astrofizicianul Don Brownlee de la Universitatea Washington, considera ca “abundenta vietii in Univers este una dintre cele mai mari probleme ale timpului nostru”. Cautarea produsilor chimici cunoscuti in atmosfera unor planete asemanatoare cu Pamantul ar putea oferi mai multe date pentru astfel de analize.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s