Noi controverse iscate in lumea stiintifica referitoare la moartea lui Iisus

Posted: 24 Iulie 2011 in din massmedia internationala

Noi controverse iscate in lumea stiintifica referitoare la moartea lui Iisus

 

Un medic american sustine ca a rezolvat misterul mortii lui Iisus, oferind o noua ipoteza.

Medicul Joseph Bergeron din Terre Haute, Indiana, considera ca exista cel putin 6 ipoteze in ceea ce priveste moartea pe cruce a lui Iisus, scrie <a href=”http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/07/did-an-unholy-trinity-kill-jesus.html” target=”_blank”>News Science</a>.

Lucrarea sa a fost publicata in Journal of Forensic and Legal Medicine, acesta, sustinand ca bataile suferite si stresul asociat crucificarii ar fi putut provoca aparitia unui cheag de sange provocand astfel moartea prin embolism pulmonar.

In lumea specialistilor sunt vehiculate si alte cauze ale mortii lui Iisus, moartea sa s-ar fi datorat sufocarii sau a fost cauzata de stari de soc letale. Aceste idei sunt sustinute de studiile efectuate recent asupra cauzelor mortii persoanelor care au fost torturate, de catre medicii aflati in serviciul de urgenta din unele spitale americane.

In Evanghelia lui Ioan, se relateaza ca soldatii romani au constat ca Iisus era mort cand a fost coborat de pe cruce, insa anumiti cercetatori sustin faptul ca inca era viu.  In Biblie sta scris ca “unul din soldati cu sulita a impuns coasta Lui, si indata a iesit sange si apa”. 

Presupunerea se bazeaza pe faptul ca dintr-un cadavru sangele nu poate curge.

Bergeron sustine ca nici una din aceste teorii nu este suficienta pentru a explica moartea relativ rapida a lui Iisus la doar sase ore dupa ce a fost crucificat. El considera ca un rol important a fost determinat de “coagulopatia indusa de traume”, denumire data unei combinatii de factori letali.

Triada letala, este formata din scaderea rapida a temperaturii corpului(hipotermie), pierderea capacitatii de coagulare a sangelui, precum si o  aciditate marita a sangelui, care provoaca dereglari in cazul reactiilor biochimice care au loc in organismul uman,

Conform teoriei emise de Bergeron, hipotermia a fost provocata de temperaturile scazute de la inceputul lunii aprilie, atunci cand a fost crucificat Iisus, urmand coagulopatia care a generat o moarte rapida si care poate explica si faptul ca din corpul sau a putut curge sange si dupa moarte.

Antropologul Piers Mitchell de la UniversitateaCambridge, contesta aceasta noua teorie referitor la moartea lui Iisus.

El este dezamagit de faptul ca articolul a fost publicat de prestigioasa revista de medicina, mai ales ca ipoteza coagulopatiei nu este noua.

Mitchell considera ca nu exista suficiente date pentru a verifica toate ipotezele privind moartea lui Iisus, deoarece datele istorice arata ca in urma crucificarilor efectuate de romani in urma cu peste 2.000 de ani, nu ar fi ramas dovezi palpabile, deseori cadavrele erau lasate pentru a fi mancate de cainii salbatici si de hiene.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s