Competitie acerba pentru descoperirea bososnului Higgs: o noua particula a fost descoperita, Xi(noul Higgs american)

Posted: 22 Iulie 2011 in Fizica particulelor elementare

Competitie acerba pentru descoperirea bososnului Higgs: o noua particula a fost descoperita, Xi(noul Higgs american)

 

Fizicienii de la Departamentul de Energie Fermi National Accelerator Laboratory, au anuntat descoperirea unei noi particule mai grea decat neutronul, denumita  Xi.

Noua particula este formata din trei cuarci iar existenta sa a fost prezisa de Modelul Standard, se precizeaza pe site-ul official <a href=”

http://www.fnal.gov/pub/presspass/press_releases/2011/CDF-Xi-sub-b-observation-20110720.html” target=”_blank”>FermiLab</a>.

Particula este un baryon, fiind formata din trei particule fundamentale numite cuarci: “strange quark”(cuark straniu),  “up quark”(sus) si  “bottom quark” (sub, jos). “Quarcul jos” face ca aceasta particula Xi, sa fie de 6 ori mai grea decat un proton sau un neutron.

Protonii si neutronii, care alcatuiesc nucleul atomilor, sunt barioni.

Aceasta noua particula a fost creata de catre fizicienii americani in acceleratorul de particule Tevatron de la Fermilab, in Batavia, Illinois, neutrul Xi dezintegrandu-se rapid in particule mult mai usoare, in cadrul experimentului DZero.

Fizician Pat Lukens, un membru al colaborării CDF, a prezentat descoperirea de la Fermilab, in ultimul numar al revistei Physical Review Letters.

Masurarea proprietatilor acestor particule permit oamenilor de stiinta sa testeze si sa imbunatateasca modelele fizice cunoscute, si modul in care interactioneaza cuarcii, la distante nucleare, caracterizate prin forta nucleara puternica(tare), conform teoriei cuantice cromodinamice (QCD).

Noua particula, particula efemera Xi, a fost descoperita in urma a aproximativ 500 bilioane de coliziuni proton – antiproton, produse in acceleratorul Tevatron, in inelul pentru accelerarea particulelor de 6,3 km.

Oamenii de stiinta de la Fermilab vor prezenta „noul lor Higgs” si  rezultatele obtinute in cadrul Conferintei de Fizica EPS, care are loc la Grenoble, Franta, intre 20 – 27 iulie 2011.

Experimentele de la Fermilab din cadrul Departamentului de Energii Inalte sunt aproape de a ajunge la „pragul sensibilitatii critice” care este necesar pentru cautarea existentei particulei Higgs.

Particula Higgs, daca exista are o masa probabila intre 114-137 GeV/c2, aproximativ 100 de ori masa unui proton. Aceasta masa prezisa se bazeaza pe constrangeri stricte stabilite prin masuratorile anterioare, si prin precizia lor, referitor la cuarcul top si a maselor bosonului W.

In cazul in care particula Higgs nu exista, cercetatorii de la Fermilab Tevatron sunt pe cale de a exclude astfel de experimente in 2012.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s