NASA: A fost descoperita cea de a patra luna a planetei Pluto(foto)

Posted: 21 Iulie 2011 in astronomie/astrofizică

 

Această prezentare necesită JavaScript.

A fost descoperita cea de a patra luna a planetei Pluto(foto)

 

Specialistii de la NASA au confirmat descoperirea unei a patra luni a planetei Pluto, cu ajutorul datelor obtinute cu ajutorul telescopul spatial Hubbe.

Astronomii americani folosind telescopul spatial Hubbe, au descoperit o noua luna a planetei Pluto, avand un diametru estimat intre 8-21 mile(13-24 km) fiind denumita P4, se precizeaza pe site-ul official <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/pluto-moon.html” target=”_balnk”>NASA</a>

Pluto mai are trei sateliti: Charon avand diametrul de 648 mile(1043 km), Nix si Hydra cu dimensiuni cuprinse intre 20-70 mile(32-113 km).

P4 orbiteaza intre Nix si Hydra, sateliti care au fost descoperiti tot cu ajutorul telescopului spatial Hubbe in 2005. Cel mai mare satelit al planetei Pluto a fost descoperit in 1978 de catre US Naval Observatory.

Foto1

Planeta Pluto a fost descoperita in 1930, dar de abia in 2006 Uniunea Astronomica Internationala a clasificat-o ca si planeta, fiind totusi considerate o “planeta pitica rece”.

Observatiile realizate de catre Hubbe fac parte dintr-un amplu program derulat de NASA, New Horizons, sonda urmand sa ajunga in zona planetei Pluto si a satelitilor sai in iulie 2015. Sonda spatiala se va plasa pe o orbita la aproximativ 10.000 km de Pluto si la 27.000 de km de Charon, urmand a cartografia  detaliat corpurile ceresti din zona, misiunea sa finala este de a descoperi si alte obiecte in Centura Kuiper.

Foto 2

P4 a fost fotografiata de Hubbe in 28 iunie, fiind confirmata de un alt set de imagini captate in 3 iulie respective 18 iulie 2011.

Astfel Pluto al carui statul a fost dat, ca fiind  “planeta pitica rece” in august 2006 de catre Uniunea Astronomica Internationala, are 4 sateliti naturali, formati se pare in urma cionirii dintre planeta si un alt corp ceresc, in urma cu mai bine de 4,4 miliarde de ani.

 Descoperirea este totusi intamplatoare, astronomii americani cautau ramasitele unui inel ipotetic al lui Pluto plasat la o distanta de aproximativ 5 miliarde de km de Terra.

Pluto are atmosfera care contine azot, metan si alte cateva gaze, aceasta fiind sensibila la schimbarile de temperatura ale planetei, care a fost in 1989 la cea mai mare distanta fata de Soare, conform datelor furnizate de astronomii de la Observatorul Lowell.

Liderul programului Hubbe de la NASA, Mark Showalter de la Institutul SETI, Mountain View, din California, a declarat ca: „mi se pare remarcabil faptul ca camerele lui Hubble ne-au permis de a vedea un astfel de obiect minuscul atat de clar de la o distanta mai mare de 3 miliarde de mile de Pamant.”

Jon Morse, director Departamentului de Astrofizica al NASA din Washington, considera ca „aceasta noua observatie confirma inca odata capacitatea lui Hubbe de a realiza descoperiri uluitoare”. 

Pana la denumirea finala in mod cert din mitologia greaca sau romana, noua luna a lui Pluto este numita momentan P4.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s