Atlantis incheie cu success ultima sa misiune STS-135(foto)

Posted: 21 Iulie 2011 in aeronautica, astronomie/astrofizică, cosmonautica, misiuni spatiale NASA

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Naveta spatiala americana Atlantis a aterizat cu success la ora 5:57 a.m , dupa o calatorie de 13 zile in care a parcurs 5.284.862 mile.

STS-135 a fost zborul cu nr. 33 si final pentru Atlantis, care a petrecut 307 zile in spatiu, a orbitat in jurul Pamantului 4848 ori, parcurgand 125.935.769 mile, se precizeaza pe site-ul official <a href=”http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html” target=”_blank”>NASA</a>.

Naveta spatiala Atlantis in ultimul sau zbor de transfer STS-135 a decolat pe 8 iulie 2011, pentru o misiune de 13 zile la Statia Spatiala Internationala, avand la bord pe comandantul Chris Ferguson, Pilot Doug Hurley, si specialistii misiunii Sandy Magnus si Rex Walheim.

Foto1
O ceremonie de bun venit pentru cei patru astronautii va avea loc vineri, 22 iulie, inHouston.

Publicul este invitat sa participe la eveniment  la NASA Hangarul 990 platoul  Ellington, evenimentul poate fi urmarit in direct pe www.nasa.gov/NTV.

Sosirea pe Terra a navetei Atlantis incheie astfel un amplu program american in cazul zborurilor extratmosferice. Incepand cu STS-1 din 12 aprilie 1981, 355 de cosmonauti si specialisti in domeniu, din 16 tari au zburat de 852 ori la bordul celor 5 navete spatiale detinute de NASA.

Foto2

Cele 5 navete au prcurs mai mult de 542 de milioane de mile, la bordul lor s-au efectuat peste 2.000 de experimente stiintifice, in domeniul astronomiei, stiintei materialelor si biologiei. Navetele au andocat la statiile spatiale Mir si ISS- Statia Spatiala Internationala.

Foto3

La ceas de bilant a misiunilor navetelor NASA, acestea au revenit de 52 de ori din spatiu, transportand 180 de incarcaturi utile inclusiv sateliti.

Foto4
NASA a semnat cu Federatia Rusa, inca de anul trecut o serie de contracte pentru folosirea navetelor rusesti Progress pentru transferul de materiale si specialisti la bordul ISS pana in 2016.

Oficial zborurilor spatiale americane derulate prin programe NASA se incheie aici, toata flota de transfer NASA este astfel retrasa.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s