Nu exista un „plan B” pentru a salva moneda unica europeana

Posted: 29 Iunie 2011 in din massmedia internationala

 

 

In cadrul unei conferinte privind democratia in Europa, care se desfasoara in aceste zile la Viena, miliardarul George Soros a declarat ca este inevitabila situatia in care o tara sa paraseasca zona Euro.

El a pledat pentru un asa numit “plan B”, care ar putea salva Uniunea Europeana de la colapsul economic, precizeaza http://fr.rian.ru/economic_news/20110627/189970073.html

RIANovosti.

Magnatul George Soros considera ca este esential a se proiecta un mecanism prin care tarile slabe sa paraseasca zona euro.

Fara a preciza insa tara, el a declarat ca “in imprejurarile actuale este probabil inevitabil ca o tara sa paraseasca zona monedei unice”. Desi Soros a evitat a preciza numele tarii, majoritatea jurnalistilor
prezenti la eveniment considera ca el s-a referit la Grecia.

Soros in cadrul declaratiei facute a mai arata si faptul ca, moneda unica europeana are un defect fundamental, deoarece aceasta nu a fost sustinuta din start de o uniune politica sau de una fiscala. El sustine faptul ca, “de o importanta vitala este supravietuirea Uniunii Europene, considerand ca sunt necesare reforme structurale care sa impiedice dezmembrarea Uniunii”.

Prin faptul ca la ora actuala nu exista un plan de rezerva, miliardarul considera ca nu exista nici semnele demerarii unor astfel de reforme.

Potrivit lui, zona euro este in pragul colapsului, iar liderii politici europeni trebuie sa dezvolte strategii alternative pentru a oferi solutii in problema datoriilor suverane.

Zona Euro a fost creata in 1999 fiind formata la acea data din 11 tari: Germania, Franta, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Italia Irlanda Luxemburg, Tarile de Jos si Portugalia. In timp si alte state au aderat
la zona Euro, Grecia in 2001, Slovenia in 2007, Cipru si Malta in 2009 si Estonia in 2011.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s