Timp de secole, cel mai mare port al Atenei, Piraeus a fost o insula

Posted: 13 Iunie 2011 in arheologie


Această prezentare necesită JavaScript.

Piraeus(Pireus), cel mai mare port al Atenei, a fost o insula,  in urma cu 4.500 de ani
inaintea construirii Partheononului pe Acropole. 

Analizand sedimentente din zona Piraeus, o echipa de cecretatori formata din francezi de la Universitatea din Lyon  si arheologi greci de la Universitatea din Atena, au concluzionat ca Pireus a fost o insula, in urma cu mii de ani, precizeaza <a href=”http://www.maxisciences.com/pir%e9e/athenes-pendant-des-siecles-le-piree-a-ete-une-le_art15157.html” target=”_blank”>MaxiSciences</a>.

Raportul de cercetare, referitor la faptul ca in perioada 4.800 – 3.400 i.e.n, Pireus a fost o insula, a fost publicat pe site-ul CNRS. Studiul s-a bazat si pe o ipoteza emisa in sec I i.e.n de catre geograful grec Strabo, aceasta fiind verificata pentru prima oara de echipa de cercetatori.

Cercetarea arheologica, s-a desfasurat in campia Cephissus situate intre Pireu si Atena. Datarea sedimentelor s-a realizat, prin diagnosticare cu carbon -14, care a permis cercetatorilor, sa identifice etape in evolutia peisajului costelor din zona, se precizeaza in raportul <a href=”http://www2.cnrs.fr/presse/communique/2200.htm” target=”_blank”>CNRS</a>.

Foto1

Datorita acestor studii stratigrafice, cercetatorii au identificat patru etape majore in evolutia peisajelor de coasta din zona de Pireu.

Intr-o prima faza in perioada 6.700-5.500 i.e.n, nivelul marii ar fi fost mult mai scazut decat astazi, iar Pireus ar fi aratat ca si un deal fiind legat de continent. Intre 4.800-3.400 i.e.n, nivelul marii a crescut substantial, zona fiind inundata iar Pireus ar fi devenit o insula. In urmatoarea perioada in perioada 2.800 i.e.n, nivelul marii ar fi scazut din nou. In aceasta perioada, o cantitate mare de sedimente ar fi fost aduse de pe uscat, si s-au acumulat in zona campiei Cephisus, formand astfel un peisaj lagunar,  existenta care este prezentata in scrierile din sec. V i.e.n, atunci cand a fost construit Parthenonul pe Acropole. Grecii ar fi umplut zona umeda pentru a construi zidurile lungi de aparare intre Pireu si Phalere.

Pireus este port situate la 7 km sud-vest de Acropole din Atena, fiind un deal stancos si adapostind trei porturi inca din antichitate, Zea, Cantharos si Mounichia.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s