Manuscrisul Voynich: vom in stare sa citim aceasta carte?

Posted: 26 mai 2011 in din massmedia internationala


Această prezentare necesită JavaScript.

Manuscrisul datand din secolul 15, este scris intr-o limba care a uimit de-a lungul timpului si pe care inca nu o poatem descifra, scierea este misterioasa intr-un alfabet necunoscut noua pamatenilor, si fara a avea un corespondent in istorie.

Cartea contine imaginile unor plante inexistente pe Terra, semne zodiacale necunoscute si complexe, siluete feminine scaldandu-se in bazine diforme pline cu un fluid ciudat, sunt numai cateva dintre lementele care i-au determinat pe cercetatori sa declare manuscrisul Voynich, drept “cel mai bizar document descoperit vreodata”, se precizeaza intr-un articol publicat in <a href=”http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8532458/The-Voynich-Manuscript-will-we-ever-be-able-to-read-this-book.html”target=”_blank”>TheTelegraph</a>.

Este doar o farsa geniala?, sau in cele din urma cineva va reusi sa descifreze sensul acestei carti.

Foto1

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Arizona au rezolvat una dintre cele mai mari mistere ale sale: „Cand a fost scrisa aceasta carte?”, <a href=”http://www.ziare.com/magazin/inedit/manuscrisul-voynich-misterul-cartii-pe-care-nimeni-nu-o-poate-citi-galerie-foto-1074777”target=”_blank”manuscrisul Voynich</a>..

Manuscrisul descoperit in 1912 de catre Wilfrid Voynich, in apropiere de Roma, este detinut din 1969 de Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numarul de catalog MS 408.
Voynich si-a dedicat restul vietii sale pentru descoperirea misterului originii si descifrarii acestei carti. De-a lungul secolelor limbajul, simbolurile, siagramele, familiare uneori, dar insistent de evazive, i-au intrigat deopotriva pe antropologi, lingvisti, matematicieni si chiar pe criptologii de elita de la US National security Agency. Sub o forma sintaxica coerenta, dar de o complexitate remarcabila, scris intr-o limba indescifrabila, aceste „hieroglife aparente” fac ca manuscrisul sa  fie un artefct demn al sec. al XV-lea.

Foto2

Datarea cu carbon, realizata de cecrcetatorii de la departamentele de fizica si antropologie ale Universitatii din Arizona,  certifica faptul si anuleaza speculatiile conform carora cartea ar fi fost scrisa de insusi Voynich. Conform declaratiilor profesorul Gonzalo Rubio,  specialist in limbi antice la Universitatea din Pennsylvania, datarea cu  carbon este semnificativa, dovedind faptul ca acest manuscris nu este un fals.

“Alfabetul Voynich” este format din aproximativ, maximum 30 de caractere diferite, asezate in blocuri de cuvinte, sunt forma a 10 capitole, continand un numar impresionant de caractere.

In 2003, Gordon Rugg, specialist in stiinta calculatoarelor la Universitatea Keele, a pretins ca au creat un limbaj fals similar manuscrisului prin folosirea unei „grile” de litere inventate care au fost  generate pe o pagina la intamplare.

 “Limbaj nonsens”,  sau cum se spune s-a dorit ca perceptiile noastre sa fie inselate din start, acesta scriere, cod,  poate fi considerat  ca si un limbaj setat pentru a fi descifrat dupa o anumita perioada de timp(opinia mea), cartea reprezintand  o adevarta comunicare codata, unica .

Cert este ca enigma se adanceste trecand la stadiul de metadigma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s