Avioane experimentale cu combustie supersonica

Posted: 26 Martie 2011 in cercetare, din massmedia internationala

 

X-51AWaverider, este un proiect demarat de US Air Force, referitor la o racheta hipersonica, prin care se spera sa se demonstreze ca noua tehnologie va putea fi eventual folosita in trasportul mai eficient a unor sarcini utile pe diferite orbite.

Un B – 52 a decolat de baza Edwards, din California, radicand racheta la 15.240 de metrii, in zborul test, Waverider a atins o viteza de 4,5 Mach, precizeaza <a href=”http://www.universetoday.com/84315/experimental-scramjet-aircraft-set-for-test-flight/” target=”_blank”>UniverseToday</a>.

Specialistii americani spera sa ajunga cu aceasta racheta la o viteza de 6 Mach.

X-51 Waverider este un program demarat printr-un efort de cooperare al Fortelor Aeriene Americane, DARPA, NASA, Boeing si Rocketdyne Pratt & Whitney.

In luna mai 2010, a avut loc primul test, al rachetei, un „succes” de zbor de 200 de secunde de zbor autonom, stabilandu-se si un record de durata pentru o aeronava alimentata cu combustie supersonica.

Practic un astfel de motoare staoreactor cu combustie supersonica, poate propulsa un vehicul la viteze superioare 5-6 Mach(viteza de 1 Mach este egala cu viteza sunetului in aer la altitudinea la care se efectueaza zborul, si este egal cu 340 m/sec).

Specialistii americani spun ca s-ar putea ajunge si la viteze de la 12 la Mach la 24 Mach 24, viteze de peste 29.000 de km/ora (18.000 mile/ora.). Acest lucru ar putea reduce o calatorie de 18 ore, pe ruta Tokyo – New York la mai putin de 2 ore. NASA are in vedere folosirea motoarelor statoreactoare, pentru atingerea vitezelor hipersonice, sperand sa se atinga in viitorul apropiat 10 Mach adica aproximativ 3.400 m/sec.

Pentru atingerea unei astfel de viteze trebuie insa rezolvata problema curgerii in zona in care are loc arderea combustibilului care se desfasoara deja intr-un curent de aer care are o viteza supersonica.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/0aNsbb4_C9A?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></object>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s