ONU a autorizat utilizarea fortei impotriva Libiei

Posted: 18 Martie 2011 in din massmedia internationala

ONU a dat unda verde la actiuni militare impotriva trupelor regimului colonelului Muammar Gaddafi.

Este oficial: comunitatea internationala are de gand sa atace Libia, scrie cotidianul <a href=”http://www.lefigaro.fr/international/2011/03/17/01003-20110317ARTFIG00557-libye-le-regime-affirme-etre-aux-portes-de-benghazi.php” target=”_blank”>Le Figaro</a>.

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a votat joi seara, in favoarea utilizarii fortei impotriva trupelor conduse de colonelul Muammar Gaddafi, deschizand astfel drumul spre lovituri aeriene in spatiul Libiei.

Rezolutia adoptata de catre Consiliul a autorizat „toate masurile necesare” pentru a proteja civilii si a pune in aplicare imediat incetarea focului in zona.

Textul a fost adoptat cu 10 voturi pentru din cei 15 membri ai  Consiliului de Securitate. China si Rusia s-au abtinut, dar nu au folosit dreptul de veto pentru a bloca textul rezolutiei. In timp ce Gaddafi a anuntat un atac impotriva orasului Benghazi, un bastion al rebelilor, ministrul de externe francez Alain Juppe, a avertizat ca „ar putea fi o chestiune de ore”.

Libia a avertizat comunitatea internationala impotriva unor operatiuni militare straine pe teritoriul sau, ca va recurge la forta in zona bazinului Mediteranei, amenintand ca va ataca traficul aerian si maritime in zona.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii  din Libia a fost citat de agentia de stiri oficiala Jana a spus ca „orice mobil sau actiuni militare care vor avea ca tinta spatiul libian, va determina o ofensiva impotriva atacatorilor”.

In acelasi timp fortele pro-Gaddafi par sa castige din nou teren in Libia. Armata, loiala liderului contestat de catre insurgenţi, a ajuns joi, la periferia orasului Benghazi, al doilea mare oras din estul Libiei a declarat televiziunea de stat libiana . Informatii insa sunt respinse de catre rebeli.
„Orasul Zuwaytinah este sub controlul fortelor armate, care sunt in apropiere de Benghazi”, a indicat al-Libia. Orasul Zuwaytinah se afla la aproximativ 150 km de Benghazi, oras port la Marea mediterana. In schimb un purtator de cuvant al Consiliului National, intituit de insurgenti a declarat ca “situatia este calma in Benghazi”, adaugand ca „fortele lui Gaddafi au incercat sa realizeze un raid aerian asupra orasului, dar apărarea aeriana a respins atacul si a doborat doua avioane”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s