Masurile adoptate in situatia de criza creata la reactoarele nipone sunt cf. standardelor!!! Le tin pumnii si sper sa reuseasca cei care au ramas pe platforma!!! Situatia reactoarelor nucleare de la centrala Fukushima, este serioasa!, dar se afla sub control!!!

Posted: 15 martie 2011 in dezastre naturale, Fizică, rezolvari de situatii, topic numai despre stiinta si cei interesati!!!

Situatia reactoarelor nucleare de la centrala Fukushima, este serioasa, dar se afla sub control- Opinii

 

Dupa unul dintre cele mai puternice seisme, valurile de tsunami, Japonia este amenintata de radiatii nucleare, datorita exploziilor produse la centrala de la Fukushima.

Am incredere in cei 50 de specialisti ramasi pt a salva instalatiile!. Tine de profesionalismul si asumarea raspunderii in momentul cand au inbratisat profesia de ingineri specialisti in domeniul nuclear. Cu toate ca mesajele sunt grave si panicoase,… cu toate ca masmedia speculeaza la greu in necunostiinta de cauza … japonezii prezenti pe platforma centralei, am inteles ca nu numai niponi, vor reusi sa tina situatia sub control! Cert este ca au facut pana acum tot ce era posibil si dpdv al fizicii reactorilor nucleari.

Le tin pumnii si sper sa reuseasca!!!

Dupa cele doua explozii, care au avut loc ieri dimineata la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, din nord-estul Japoniei, care insa nu au afectat reactorul propriu-zis, in aceasta dimineata a mai avut loc o explozie la reactorul nr. 2, si reactorul nr.4, conform datelor furnizate de massmedia internationala.

Desi unii specialisti sunt sceptici, vezi precizarile din <a href=”http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/14/japan-tsunami-nuclear-alert-live” target=”_blank”>The Guardian</a>, – ”japonezii sunt pur si simplu complet panicati”, declaratiile guvernului nipon, sunt linistitoare si pline de profesionalism, – posibilitatea scurgerilor radioactive este scazuta”. Accident de ieri de la reactorul nr. 3 a fost evaluat la nivelul 4, pe o scara de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare si radiologice –INES – The International Nuclear and Radiological Event Scale.

In acelasi apa care are rolul de a raci reactorul a scazut atat de mult la reactorul numarul 2 al centralei de la Fukushima incat barele de uraniu din interiorul acestuia sunt „complet expuse”, anunta agentia <a href=”http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/77851.html” target=”_blank”>KyodoNews</a>, astfel o noua explozie a avut loc.

Precizarile guvernului japonez care au cerut deja sprijin international, sunt clare:“situația reactoarelor nucleare este destul de serioasa, dar ea se afla sub control”.

Josef Oehman, cercetător la <a href=”http://mitnse.com/” target=”_blank”>MITNSE</a>, Department of Nuclear Science and Engineering, – NSE, Boston, pare sa mai linisteasca “apele”, precizeaza pe <a href=”https://morgsatlarge.wordpress.com/2011/03/13/why-i-am-not-worried-about-japans-nuclear-reactors/” target=”_blank”>blog</a>.

Centralele de la Fukushima sunt de tipul BWR – Boiling Water Reactors. Principiul acestor reactoare este asemanator cu o oala sub presiune. Dispozitivul sub presiune functioneaza in mod normal la o temperatura de 250 grd Celsius, iar combustibilul nuclear este oxidul de uraniu, un material ceramic cu un punct de topire ridicat, 3.000 grd Celsius. Ambalajul de zircaloy reprezinta primul strat – compartiment izolator. Miezul reactorului este plasat in vasul sub presiune, care reprezinta al doilea strat – compartiment izolator, rezistand pana la temperaturi de sute de grade, in cazul in care racirea este oprita, dar repornita ulterior. Intregul sistem de vas sub presiune, tevi, pompe, racitor sunt protejate de un al treilea strat izolator, confectionat dintr-un aliaj de otel extrem de rezistent si inchis ermetic. Un mare bazin se afla sub vasul cu presiune, plin cu grafit, plasat in interiorul celui de-al treilea strat protector.

Pentru a controla reactia nucleara in lant, se folosesc bare moderatoare, care absorb neutroni. Agentul de racire, apa, preia caldura excesiva, pe care o transforma in abur si apoi in electricitate, in acelasi ritm in care miezul reactorului o produce. Problema este ca dupa inserarea barelor moderatoare si oprirea reactiei in lant, miezul continua sa produca caldura. Uraniul nu mai fisioneaza, dar elemente radioactive create isi continua procesul de fisiune, eliberand caldura si izotopi radioactivi de cesiu si iod care in cele din urma vor fisiona.

Aceasta caldura reziduala le da acum batai de cap japonezilor.

Cutremurul care a lovit Japonia a fost de 7 ori mai puternic decat cutremurul pentru care a fost proiectata centrala, inginerii japonezi merita felicitari, pentru ca totul a ramas in picioare dupa cutremur. Cand cutremurul de 8.9 grade a avut loc, centrala nucleara s-a oprit automat. In cateva secunde, barele moderatoare au fost inserate in miez si reactia nucleara a fost oprita, urmand ca sistemul de racire sa transporte afara din sistem caldura degajata. Cutremurul insa a distrus sursa externa de electricitate pentru reactorul nuclear. Pompele au functionat timp de o ora deoarece un set de generatoare Diesel au asigurat electricitatea necesara. A venit apoi valul tsunami, care a maturat aceste generatoare.

Ultima linie de rezistenta devine acum al treilea inel de izolare care va pastra totul in interiorul reactorului, indiferent de starea barelor de moderare, indiferent daca miezul este topit sau nu. Reactorul a trecut pe puterea generata de bateriile de urgenta, un fel de backup al backup-ului, asigurand functionarea sistemului de racire al reactorului pentru 8 ore. Cand bateriile s-au consumat, caldura reziduala nu a mai putut fi transportata in afara reactorului. Personalul centralei a inceput sa urmeze procedurile standard pentru astfel de situatii de urgenta. Este momentul la care a inceput sa se vorbeasca despre posibilitatea topirii miezului. Daca pana la sfarsitul zilei de luni, sistemul de racire nu ar fi fost pus in functiune, miezul s-ar fi topit in cele din urma si atunci ar fi intrat in actiune ultima linie de aparare, bazinul cu grafit care ar fi captat si ingropat miezul reactorului, fapt neconfirmat de japonezi. Prioritar in acel moment era mentinerea integritatii tuburilor din zircaloy precum si a structurii vasului sub presiune, pentru a le da timp specialistilor sa repare sistemul de racire. Presiunea trebuia scazuta, prin eliberarea de abur din cand in cand. care a si avut loc, mentinand astfel o temperatura de 550 grade in interiorul miezului. A fost momentul in care presa a raportat scurgeri radioactive de la centrala. In timpul acestor operatiuni de ventilare a vasului sub presiune, s-au produs exploziile care a avut loc in afara celui de-al treilea compartiment de protectie.

Inginerii au decis sa elibereze excesul de abur in spatiul dintre cel de-al treilea compartiment si zidul cladirii reactorului, pentru a permite nivelului de radioactivitate sa scada inainte ca acesta sa ajunga in mediu. Problema este ca la temperaturile mari din miez, moleculele de apa disocieza, legatura se rupe, devinind o cmbinatie exploziva. Explozia avut loc in afara celui de-al treilea compartiment, avariind si cladirea reactorului. In acest moment, presiunea era sub control, aburul in exces fiind evacuat. In momentul in care barele de combustibil nu mai sunt imersate in apa, ele se vor topi in 45 de min. fiind si momentul in care zircaloy se va topi. Acest lucru se intampla acum, iar racirea nu a putut fi asigurata inainte ca unele bare de combustibil sa fie avariate prin topire.

Materialul nuclear din interior, uraniul este intact, dar ambalajul de zircaloy a inceput sa se topeasca. Este momentul in care izotopi radioactivi de cesiu si iod au ajuns in aburul rezultat. Japonezii au trecut la panul B racirea cu apa marina si in plus, s-a adaugat si acid boric, pentru moderarea reactiei, captarea neutronilor produsi rezidual, contribuind astfel la racirea sistemului.

Centrala nucleara de la Fukushima este foarte aproape de o topire a miezului reactorului, insa acest lucru va fi evitat prin pomparea de apa de mare pentru racirea acestuia si reducerea presiunii din reactor.

In cele din urma sistemul de racire va fi pus din nou in functiune, pentru a permite operarea in siguranta a sistemelor reactorului, si pentru indepartarea capsulelor de uraniu din miezul topit, in conditii de siguranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s