Dezastrul care a afectat Japonia!!! …Risc nuclear…Ce s-a întâmplat la Fukushima?…Radiaţiile de la Fukushima s-au dublat…

Posted: 14 martie 2011 in rezolvari de situatii

Această prezentare necesită JavaScript.

…ca de obicei muti bat!!! campii… si nu numai ei…

In domeniul Fizicii si al fizicii nucleare… constat ca multi bat campii la greu… massmedia traduce fara discernamant… asta e Ro!!!

Ce s-a întâmplat la Fukushima?

Voi încerca să rezum următoarele. Cutremurul care a lovit Japonia a fost de 7 ori mai puternic decât cutremurul pentru care a fost proiectată centrala. Scara Richter este una logaritmică, astfel că diferența dintre un cutremur de 8.2 – valoare luată în calcul la construcția centralei – și 8.9 este un factor de 7 și nu 0.7). Așa că inginerii japonezi merită primul val de aplauze, pentru că totul a rămas în picioare după cutremur.

Când cutremurul de 8.9 grade a avut loc, centrala nucleară s-a oprit automat. În câteva secunde de la începutul cutremurului, barele moderatoare au fost inserate în miez și reacția nucleară a fost imediat oprită, urmând ca sistemul de răcire să transporte afară din sistem căldura degajată. Căldura reziduală reprezintă aproximativ 3% din căldura totală, când centrala funcționează la parametri normali.

Cutremurul a distrus sursa externă de electricitate pentru reactorul nuclear. Acest eveniment reprezintă unul din cele mai grave accidente de care poate avea parte o centrală nucleară și este tratat cu maximă seriozitate de echipa de proiectanți. Energia electrică este necesară pentru a păstra în funcțiune pompele care asigura debitul agentului de răcire.

Lucrurile au funcționat timp de o oră deoarece un set de generatoare Diesel au asigurat electricitatea necesară. Apoi a venit valul tsunami, mult mai mare decât proiectanții centralei au luat în calcul, val care a măturat aceste generatoare de electricitate.

Atunci când se proiectează o centrală nucleară, se urmează o filosofie denumită “Defense in Depth“. Se ia în calcul cea mai mare catastrofă și se proiectează totul ca să facă față acesteia. Mai departe, în cazul în care sistemele cedează unul după altul, centrala trebui să poată funcționa în continuare. Un val tsunami care a înlăturat toată rezerva de energie este un astfel de exemplu. Ultima linie de rezistență devine acum al treilea inel de izolare (vezi discuția din secțiunea precedentă) care va păstra totul în interiorul reactorului, indiferent de starea barelor de moderare, indiferent dacă miezul este topit sau nu.

concluziile lui Josef Oehman, cercetător la MIT, Boston, si specialist recunoscut in domeniu:

Articolul se referă la situația primului reactor, dar explicația și principiile prezentate sunt valabile și pentru incidentele următoare, de la aceiași centrală sau de al alte centrale nucleare de tip BWR.
Centrala este in siguranță și va rămane așa
Probabil acest incident va fi catalogat drept unul de gradul 4 pe scara INES: accident nuclear cu consecințe locale. Acesta este un lucru destul de rău pentru compania care deține centrala, dar nu prea afectează pe altcineva.
Radiație nucleară a ajuns in mediu, in timpul ventilării vasului sub presiune, dar toți izotopii radioactivi din aburul ajuns in atmosferă au dispărut deja. A fost eliberată in atmosferă și o cantitate redusă de cesiu și iod radioactiv. Atat de redusă incat dacă ați fi stat deasupra coșului centralei in acest timp, ar trebui să vă lăsați de fumat pentru a avea din nou o speranță de viață apropiată de medie. Izotopii de iod și cesiu au fost diluați de apa mării.
Primul compartiment a fost avariat, ceea ce inseamnă cu urme de cesiu și iod vor ajunge in agentul de răcire, dar nu și uraniu. Există instalații pentru tratarea acestei ape in al treilea compartiment, cesiul și iodul radioactiv va fi extras și depus in zona de deșeuri nucleare, specifice oricărei centrale de acest tip.
Apa de mare folosită pentru răcire a fost activată intr-un oarecare grad. Deoarece barele de control sunt inserate in reactor, reacția nucleară a uraniului nu are loc, deci nu contribuie la activarea apei. Materialele radioactive intermediare (cesiu și iod) nu mai sunt disponibile in această fază, deoarece fisiunea uraniului s-a oprit de ceva vreme. Acest lucru reduce și mai mult activarea radioactivă a apei. In concluzie, apa de mare folosită pentru răcire este ușor radioactivă, dar acest lucru se va remedia in instalațiile specifice, inainte ca apa să se intoarcă in natură.
In timp, apa de mare va fi inlocuită cu agent de răcire normal (apă pură)
Miezul reactorului va fi demontat și inspectat, exact ca in cazul normal al schimbului de combustibil
Barele de combustibil și intreaga centrală vor fi verificate pentru eventuale avarii. Acest lucru va dura 4-5 ani.
Sistemele de siguranță din toate centralele nucleare japoneze for fi imbunătățite pentru a suporta un cutremur de 9.0 grade pe scara Richter și valuri tsunami aferente.
Cea mai mare problemă va fi criza de energie electrică din perioada imediat următoare. Jumătate din reactoarele nucleare ale Japoniei vor fi probabil oprite și inspectate, reducand astfel cu 15% cantitatea de energie din sistemul național. Aceasta diminuare va fi suplimentată de centrale clasice, care erau in mod normal folosite doar pentru a face față in perioadele de varf. Acest lucru va duce la scumpirea energiei electrice in toată Japonia.
raport integral
vezi:
https://morgsatlarge.wordpress.com/2011/03/13/why-i-am-not-worried-about-japans-nuclear-reactors/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s