Declaratiile specialistilor referitor la deplasarea axei de rotatie a Pamantului

Posted: 14 Martie 2011 in cutremure

Această prezentare necesită JavaScript.

 Se pare ca deplasarile au fost cu mult mai mari!!!

Vineri 11 marite 2011, Japonia a fost lovita de un cutremur atat de puternic incat axa de rotatie a Pamantului a fost deplasata cu 25 cm, conform calculelor si masuratorilor expertilor in domeniu.

Considerat unul dintre cutremurele cu magnitudinea cea mai mare din ultimul mileniu, specialistii Institutul National de Geofizica si Vulcanologie, din Italia considera ca acesta a avut magnitudinea 9.0 grade pe scara Richter, si „a fost atat de puternic incat a schimbat axa in jurul careia Pamantul se roteste, cu 25 de cm”, scrie <a href=”http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1365821/The-day-earth-really-did-How-Japanese-earthquake-tilted-worlds-axis-25cm.html” target=”_blank”>DailyMail</a>.

Foto1

Epicentrul cutremurului a fost de 373 km nord-est de Tokyo si 130 km est de Sendai, potrivit US Geological Survey. Potrivit expertilor, „acest fenomen a exercitat asupra axei de rotatie a Pamantului o actiune mai mare decat seismul din 2004 din Sumatra”. Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei Terrei, de 6 centimetri. Cercetătorii italieni spun ca seismul din Japonia este depasit doar de marele cutremur din 1960 din Chile, care a avut magnitudinea de 9,3-9,5, pe scara Richter.

Cercetatorii americani de la US Geological Survey, au raportat ca insula principala din Japonia a fost mutata cu 2,4 metri de forta acetui cutremur, modificarea inclinarii axei de rotatie a Terrei, va determina efecte profunde, fiind astfel modificata durata unei zile, de ordinul unei microsecunde pe zi, ducand la modificari ale anotimpurilor pe Pamant. Acest cutremur care a avut o magnitudine fara precedent, inclusive numarul mare de replica foarte puternice, vor determina o redistribuire a masei planetare a Pamant.

Profesorul Andrew Miall, a declarat pentru Postmedia News, ca astfel de modificari nu s-au mai produs de secole, si considera ca vor trebui facute conversii si reactualizari de ordinul minutelor pe durata unei zile. Dr. Daniel McNamara, seismolog cu US Geological Survey, a declarat pentru Huffington Post, ca “dezastrul a mutat piesele de coasta ale Japoniei cu pana la 2,4 m si a deschis rupturi gigantice pe fundul marii”. Satoko Oki, seismolog la Universitatea din Tokyo, a declarat pentru Times Japonia ca “acest cutremur masiv a cauzat o ruptura in apropiere de granita dintre Pacific si placile tectonice nord-americane”. Opinia japonezilor este ca deplasarea placii Pacificului, care a alunecat sub placa Japoniei a provocat tsunami de 10 metrii care a spulberat coastele estice ale Japoniei. Placa Pacificului este  impinsa sub partea vestica a placilor nord americane, cu o rata de aproximativ 83 de milimetrii pe an, dar un nou cutremur catastrofal poate produce un soc deplasand aceste placi, cu consecinte catastrofale, scrie <a href=”http://www.physorg.com/news/2011-03-quake-japan-feet-usgs.html” target=”_blank”>Physorg</a>.
In fotografie este prezentata coastele Japoniei inainte si dupa cutremurul de vineri.

Foto2

Yuji Yagi, profesor la Universitatea din Tsukuba, a declarat ca, un cutremur de o asemenea anvergura ar putea declansa un val de noi seisme de magnitudini mari. Kenneth Hudnut, geofizician USGS, a declarat pentru CNN, ca expertii in domeniu, citeaza date, inclusiv de la sistemele de pozitionare globala pentru a determina extinderea de schimbare, a parametrilor Terrei, dar se pare ca pe real, deplasarile ar fi cu mult mai mari, pana la 20 de metrii deplasarea costelor japoneze.

Reclame
Comentarii
  1. yousef59 spune:

    …Si uite-asa n-o sa mai stim exact cate ore are o zi, si ce alte efecte teribile au asupra noastra dezastrele naturale…si care sunt adevaratele motive ale producerii lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s